09 май 2008

И това се чете


... в някои големи градове на родната страна. Ха сега да видим, можете ли позна отде го намерих! Мм?

10 коментара:

Анонимен каза...

grad Ruse

СкручЪ каза...

Абе... Много ви здраве! В действителност повечето русенци не говорим като онази селяндурка от Ясновидци (гледах 1 епизод, като я видях тази изключих телевизора, после ми обясниха, че била от Иваново, село близо до Русе). Вярно е, че е-то се омекотява, ама чак пък толкова...
Това специално е в Пловдив. Бас хващам х)

Анонимен каза...

В Русе е :)

Анонимен каза...

Би трябвало да е в Пловдив, защото в Русе на този адрес не знам да има ДЗИ. Може и да има. А иначе мога да кажа, че доста от бившите ми съграждани от РусИ си "мЯкат" и "прИместват" и на N и S викат "йен" и "йес". Но истината е, че наистина не са чак толкова много.

Анонимен каза...

Русе е:
http://ruse.nhif.bg/bg/mission.phtml
:)

Unknown каза...

Потвърждавам, Русе!

Между другото, една случка, след като говоря с една позната... Не сме се чували близо година, а аз съм студент в Пловдив вече... Тя:
- Ам' ти многу смьешну гувориш... На суфийски ми мьиаза...

Unknown каза...

Грешката може и да е печатна. На старата БДС клавиатура буквите Е и И са една до друга. Друг въпрос е, че е недопустимо в текст от няма и два реда, който е особено важен за бизнеса ти, да има такава грешка.
А иначе цяла източна България редуцира гласните звукове в родната реч, така че потенциални заподозрени - бол:)

kenkal каза...

Е-хееее, какъв спор се завърза! Потвърждавам, че е възможно грешката да е печатна - всеки може да сгреши. Потвърждавам, че е възможно да е допусната под влияние на родния диалект - източните говори се отличават с мекост и редуциране на гласните.
Потвърждавам - в Русе е. Разказах туй-онуй за Русе и нашето пътешествие преди време: http://azkenkal.blogspot.com/2008/04/blog-post_14.html
Но съгласете се, че не е редно да бъде допусната подобна грешка в толкова кратък текст; още повече в него се говори за АДВОКАТСКА кантора. В надписите, направени от малограмотни хора, непретендиращи за тежест в обществото, подобни грешки не ме дразнят. Напротив - искрено ме забавляват. Ама тук...
В който ще град на страната да е - не бива.
И междувпрочем не аз го забелязах, а синът ми. И много се смя на този адвокат или на сътрудника му, написал това.

християнче каза...

Трудно е грешката да е печатна. При писане на фонетична клавиатурна подредба е и и са на двата края на клавиатурата. Ако пишещият владее БДС, което е нормално за работещ в адвокатска кантора - трудно ще обърка двете букви, защото са на два различни пръста, макар и на една ръка. Това е нещо като при автомобилите да объркаш ляв и десен крак :-) Ако грешката е такава - лявата ръка ще е изместена случайно и всяка буква на лявата ръка ще е преместена по клавиатурната подредба със съседната. Както виждаме точно след една буква е използвано е. Ако е печатна грешка думата би трябвало да изглежда така "примистш". Трудно се получава, защото човек винаги знае къде са му пръстите по издатината на основния ред на местата на показалците букви о и т.


По този начин говорят, а често и пишат живеещи в РусИ или района. Много хора смятат, че така се говори във Варна и очаквах да чуя нещо лошо за говора в моя град. В интерес на истината така говорят много от "Новити варнинци"

kenkal каза...

Според теб само новИтИ варнИнцИ ли само казват "дУматИ"???