27 юли 2010

Към кого би се обърнал за каквото и да е?

В "Дизайн на книгата" днес Веселина Вълканова е публикувала нещо изключително красиво - "Приказно". Вмъкнах се да разгледам повече от илюстрациите на Jeannette Woitzik.
Разглеждайки наред, стигнах до три снимки, първата от които ме подсети за написаното от Павел Николов за църквата: "Бог не е църквата, Бог е целият свят."


Като видях този поп, се замислих дали бих искала той да ме напътства в живота. Толкова по нашенски начумерен е, че аз лично не бих искала нито да ми проповядва, нито да ме изповядва. Той си е олицетворение на църквата, според мен.
После видях и ето тези две снимки:

Този млад свещеник за мен не е само човек на църквата. Той е част от нас и част от целия свят. С него явно може да се разговаря; личи си, че му е приятно да общува с хората.


Е, към кого от двамата би се обърнал за каквото и да е?


->->-> Снимките са линкове към източника.<-<-<-

7 коментара:

Unknown каза...

Попът е човек, а всички сме грешни
Църквата е институция и като такава има всички негативи произтичащи от това Нещо като училището И без него може да получим знания, но няма да са систематизирани, религията най -грубо е като скелет на вярата, а за останалото Павел Николов е прав:))
----
Ония илюстрации при Вълканова имат голям заряд и превъзходна техника
А на тоя стария компютър му отказа точката ,сега ще видя защо:)

Unknown каза...

Много точно казано, Кръстьо /нали така, трябва да е обръщението?/.
Личността на свещенниците, добри или лоши не определят твоята вяра. Така, както добрият или лош лекар не определя нуждата от лечение. Ако не ти харесва свещенника/лекарят - сменяш го.
Между другото, в Гърция на няколко пъти видях отчета, точно като втория свещенник. Само без количката. И в България съм срещала. Примерно свещенника в Златарица, преди 2-3 години имаше точно такова излъчване.

Unknown каза...

За обръщението,не съм голям специалист,това е звателна форма, мисля, но при моето име има едно усложнение (и май не само при името :)), правилно е Кръстьо и Кръстю, зависи как си записан в кръщелното- аз съм с "ю"
Аз не искам да адвокатствам на горният поп, без да го познавам, но от една снимка може ли да си направим извод?! Да не би настроението ни да е константа?! То само идиотите и олигофрените са вечно ухилени:))Ами и аз имам снимки ,правени без да позирам "за снимка", когато крещя и псувам на обекта и те няма нищо общо, с тая в блога ти :)))

kenkal каза...

Кръстьо, прав си - настроението не е константа. Просто на двете снимки излъчването на отчетата е различно.
Питам, ако трябва да споделиш нещо, при кого би отишъл. При навъсения дядо поп или при другия, лъчезарния поп.

Катрин, и аз съм виждала усмихнати и доброжелателни към енориашите си свещеници - и млади, и стари. За съжаление обаче, много повече съм виждала такива, с които дума не можеш да размениш - начумерени, сърдити печалбари. С тях трудно можеш да контактуваш.

Тези две (три) снимки ми дойдоха като етикетни за двата модела. А какви са като конкретни личности - не знам. Пък и не това е важното.

Unknown каза...

Е,то е ясно при кого :)
Впрочем има и друго,не съм съвсем прав, при поповете и учителите е малко по-особено, те са един вид възпитатели и личният пример е основният инструмент ,сетих се, че поповете, както и военните се казва, че служат
Така, че трябва да са малко по-отговорни към поведението си :)

svetlina каза...

О, това е лесен въпрос. Бих отишла при попа, който прилича на мен :)

kenkal каза...

С доволен бебок в количката! :D