18 септември 2008

Кой е способен на по-голяма жестокост в момент на ярост?

Резултати от анкетата:

На поставения въпрос отговориха 49 души. Двадесет и трима (46%) от тях смятат, че мъжете могат да проявят по-голяма жестокост, когато са разярени. Останалите 26 (53%) отговорили утвърждават, че жените са способни на по-голяма жестокост. Къде бяга 1% не ми е ясно, но не това е тема на днешния анализ. Та според участниците и мъжете и жените са способни на почти еднаква жестокост. Все пак везните натежават малко в полза на жените.
Според мен жените наистина могат да бъдат неподозирано жестоки. Особено когато са разярени на някого, посегнал на най-съкровеното им. Естествено за всеки човек, респективно за всяка жена, най-ценното и съкровеното може да са различни неща. Но от моята си камбанария ще кажа, че една жена може да измисли ужасяващи наказания за онзи, който е посмял да навреди по някакъв начин на децата и, на любимия и мъж, на родителите и; който е откраднал неща, съществени за оцеляването на същите тези хора.
Без особени напъни се сещам за немалко жени-злодеи в митологията, литературата и недалечната история. Сигурно ненапразно в митологиите на много народи богините всяват редом с преклонението и любовта - ужас и страхопочитание. Може би дълбоко във всяка жена се таи зла сила, която не е добре да се събужда.
В наши дни сме свикнали да разчитаме на цивилизованото разрешаване на проблемите, но повярвайте, ако се стигне до саморазправа и методи за раздаване на правосъдие от предцивилизованата епоха, сигурно жените ще са тези, които ще въведат строг ред и йерархия. Още повече че повечето жени СА злопаметни, колкото и да не си признават това.

За и против?

2 коментара:

Анонимен каза...

Точно казано.

С тази добавка, че мъжете (повечето) вършат жестокости именно в състояние на ярост, докато жените не винаги действат в състояние на афект, а планират действията си и дълго подхранват и отглеждат злобата си.

Естествено светът не е абсолютен - тази оценка също :)

Анонимен каза...

Да! Съгласна съм. Може би затова е по-страшна женската мъст.