10 април 2008

Книги

Казах аз, че няма да впечатля никого с моите интереси, ама щом Канев ми е прехвърлил топката, трябва да я отиграя! :)
Става въпрос за играта 3х3 - получаваш топката и, за да я прехвърлиш на още трима, трябва да отговориш на три въпроса:
*кои три книги прочетохте напоследък;
*кои три книги купихте напоследък;
*кои три книги бихте препрочели (с удоволствие - добавям аз).
По едно време имах добрия навик да си правя извадки от книгите, които чета - винаги има хубави мисли, които си струва да запомниш. По този начин се получава нещо като читателски дневник и винаги може да се направи справка какво и кога е чел човекът. От лятото насам обаче не съм писала нищо и сега се чудих известно време какво бях чела преди настоящата книга. Но да отговоря поред на въпросите!

Въпрос 1: Три книги, прочетени наскоро?
Отговор: Преди известно време случайно в ръцете ми попадна книгата на поп Минчо Кънчев "Видрица", за която бях писала веднъж в блога си. Една мемоарна литература, написана на невероятен език, с тънка самоирония и нов поглед върху историята. Малко трудно ми вървеше по едно време, но го отдавам на множеството справки в други книги, които ми се наложи да правя, паралелно с четенето. Малко след нея ми дадоха една книга с разкази на Боян Биолчев - "Държавата Урария". Това беше второто, което четох от него и по същия начин (както първия път) искрено се забавлявах с хумора на автора. Малко си имаше смях през сълзи, но винаги съм смятала, че това е добрият начин да осъзнаем какво представляваме и да се самоочистим поне от някои свои недостатъци. Като фен на Хари Потър прочетох и последната седма книга от поредицата - "Хари Потър и даровете на смъртта" от Дж. К. Роулинг. Жалко, че много хора възприемат четенето на такава литература като инфантилно занимание и не желаят да намерят мъдростта в книгите, които уж са писани за деца.

Въпрос 2: Кои три книги купихте напоследък?
Отговор: "Хари Потър и даровете на смъртта" от Дж. К. Роулинг - може всеки да открие нещо ценно за себе си. "Безмилостните урагани" на Анита Ганери от поредицата "Страховитото в географията" - много хубава поредица. Препоръчвам я на всеки, който иска да научи нещо интересно от някоя научна област по нестандартен начин. От пътуването си купих "Шепот от вековете" - легенди за Белоградчик, от Георги Попов. Предстои да я чета в съвсем скоро време. Държа я и не я прибирам в библиотеката! :)

Въпрос 3: Кои три книги бихте препрочели?
Отговор: "Властелинът на пръстените" - Дж. Р. Р. Толкин - всеки път мога да намеря нови истини, нови мъдрости, които преди не съм забелязала (не се отнася само за тази книга). "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов - винаги съм се възхищавала на умението му да се вижда отстрани, да не прикрива кусурите си и да не се самозабравя, въпреки постигнатото. И на трето място обявявам всичко, що е народни приказки - български, руски, африкански... Обожавам да чета приказки - те ме лекуват и зареждат с позитивизъм. Дори и жестоките и страшни приказки ме учат на много неща.

На кого да изпратя предизвикателство? Ще ми се да включа в играта Петър Събев, Снежка и Ганчо. Подавам им топката ;) Чакам отговорите им.

П.П. Без да са ме питали ще кажа, че в последните 7 дни ми се случи нещо нечувано - двама души ми подариха книгите, в чието създаване и издаване са участвали лично. Подариха ми "В търсене на забравеното име" от Огнян Пищиков(чета я с интерес) и "Quo vadis" от Румяна Раднева (една поема, посветена на проф. д-р Стоян Радев), за което безкрайно им благодаря. Подобни ценни подаръци много отдавна не са ми правени и затова се чувствам щастлива от тях. Тъй като предстои да излезе една книжка, в чийто авторски колектив се включвам и аз, смятам тези два жеста на внимание за добри знаци за успех.

8 коментара:

Боян Пищиков - Архиватора каза...

мерси,
на тато книжката никак не е лоша, и ще ти е интересна, въпреки, че не е за твоя край.
може да сложиш линк към нея

http://pishtikov.vratza.com/

тя вече имаше ниочакван ефект по далечни места.

успех с вашата книга - очаквам да ми върнеш жиста и да хвърлиш едно копие насам.

GaN каза...

Сега, аз като бавен реотан да попитам - значи сега и аз съм замесен така ли? :) Щото пишеш "ще ми се да включа" и аз да не да не съм доразбрал нещо :)

kenkal каза...

@ arhivatora - линк имам, и води точно там, където и ти си посочил.

@ GaN - включен си, не се прави, че не си разбрал :)

Анонимен каза...

Като любител на мемоарната литература, "Видрица" е една от любимите ми.
Сега чета"Спомени" на Христо Иванов-Големия. За него В.Левски е написал " Има в Българско работник,комуто съм дал упълномощие да работи.."

Unknown каза...

Приемам предизвикателството :)

GaN каза...

Значи тогава и аз като колегата приемам предизвикателството! :)))

Snejka каза...

много ми харесва тази игра. Ето ги и моите отговори: http://snejkaa.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

GaN каза...

Най-накрая съм готов и аз :) Ето и моите отговори:

http://ganspace.blogspot.com/2008/04/33.html