06 август 2019

Поклонническа обиколка на Преображение

На Преображение по манастирите.
По ред на посещенията:

Чипровският манастир ни посрещна умит от утринната роса. В храма служеха св. литургия. Отчето четеше почти сричайки. Пригласяха му и отпяваха "Ааамииин!" мъж и жена. След няколко минути свещеникът потъна в олтара и продължи служението, а към двамата певци се присъедини по-възрастен свещеник в ритуално облекло. И като запя! А другият мъж му отпяваше! Ииих! Красотата на православното песнопение ни бръкна в душите. Аз съм лесна - сълзите се затъркаляха волно към гърдите ми. И ми ставаше леко - песента отне нещо и ми дари много чистота. Ама и Юлиян се разчувства. Магията си беше истинска.




Лопушански манастир. Стигнахме къде обед. Тишината, чистотата, красотата на целия ансамбъл ни покориха. Служителката в храма - такъв не бяхме виждали - отзивчиво и с уважение отговори на въпросите ни. Поинтересува се откъде сме и прати поздрави на дядо владика във Варна. Някак от самосебе си говорехме тихо, почти шепнешком. Лястовичките бяха най-шумните посетители.



Клисурски манастир. Вървейки към портите му, смятахме, че музиката от недалечните кръчми ще опорочава всичко, както знаем, че се случва в други манастири. Обаче очакванията ни бяха разбити на пух и прах още след влизането на манастирска територия. Такава тишина! И птичките сякаш си шепнеха - а прелитаха покрай нас, не да е нямало. Централният храм "Св. Св. Кирил и Методий" на това естествено възвишение прилича на царски дворец. Зеленината и манастирските постройки са в съвършена хармония, а монахините са украсили с толкова много цветя! Монахинята, която ни отвори музея, бе любезна да ни попита откъде сме и при кого се черкуваме. Знаеше кой е нашият епархийски храм, знаеше кой е поп Георги. Мила, любезна, усмихната, макар че притича от зеленчуковите градини на манастира, за да откликне на желанието ни да разгледаме повече. Изпрати ни с добра дума и благослов.
Какво повече? Благодарим сърдечно!



Не бяхме планирали точно така да направим обиколката си днес, но се получи добра.







Няма коментари: