14 април 2008

Това не е интересно

Ама съм си наумила да разкажа и какво ни разваляше настроението по време на обиколката. Те не са много неща. Всеки знае, че у нас нищо не е чак толкова прекрасно, колкото ни ще да бъде.

Първо да си кажа, че пътищата на доста места в страната са лоши - никого няма да учудя.

Второ - ако нямаш достатъчно подробен пътен атлас пред себе си ( и добър навигатор :D - туй съм аз) трудно би намерил пътя закъдето и да било. Липсват табели и стрелки, указващи посоката на междуградските пътища; в градовете рядко се случва да видиш табела с посоките (център, речна гара и т.п.).

Трето - на някои места сумата платена за нощуане е толкова раздута, че те е яд дето си дал парите си. Малко конкретика: В Плевен нощувахме в Туристическа спалня "Кайлъка" - стая с 4 легла. Обстановката е като в студентско общежитие от времето на Тато. Парите като за хотел ??? звезди - 55 лева за стая с 4 легла и телевизор. Само за сравнение ще кажа, че в Белоградчишкия хотел "Мадона" (44 лева за две стаи) и във врачанския "Мира"(50лева за апартамент) - малки частни хотелчета от нов тип - обстановката беше много, ама много по-добра оттам, а цените по-ниски. За завършек ще кажа, че в Русе не успяхме да си резервираме предварително хотел и се оказа, че в големите хотели офертите за нощуване на нас четиримата варират от 120 до 140 лева (като ще се ползва едно сгъваемо легло). Ние естествено не можем да си позволим такова разточителство и намерихме много добро решение. На пътя за Разград открихме за себе си един мотел - "Ханчето", който има достатъчно стаи и ни прие без резервация. При това на цена 45 лева за четиримата в една стая (баня и тоалет, телевизор, климатик). В механата към мотела ИМА зала за непушачи и кухнята е много добра.
Ето и няколко снимки от Плевен и от Ханчето само за сравнение:









































В Русе толкова много се мотахме докато намерим къде да спрем, после докато се оправим накъде да поемем и точно на кое кръстовище или кръгово да поемем в правилната посока, че накрая се опитах да снимам една табела на кръгово кръстовище, на което уж трябваше да има указано накъде е Силистра, Варна, центъра и т.н., ама имаше в две посоки Център и туй то! Добре че можем да питаме! Оправихме се.
В Плевен хората ми се сториха някак сърдити и високомерни. Може да съм предубедена, ама и сега не успяха да ми променят мнението. Мъжът на рецепцията в хотела дойде отнякъде си, изчака да го поздравим с "Добър ден", без да ни поглежда и да ни отговори на поздрава каза "Слушам!" и рутинно ни прибра парите. На паркинга пред туристическата спалня пък ни взеха такса за паркинга 2 лева, нищо че сме гости на спалнята и нощуваме там. На въпроса не е ли безплатен паркингът, служителят на рецепцията ни заяви, че може и да не си платим, ама трябва да си спрем колата някъде из алеите на парк "Кайлъка"! А де, как да не ти се развали еуфоричното настроение от предния ден?

Накрая няколко съвета за хората, които искат да ги получат - подбирайте си предварително местата за нощуване и не се страхувайте от частните хотели. Там обстановката е модерна и приятна, чисто е, цените отговарят на ситуацията (че често са и по-ниски) и хората са мили и сърдечни. Снабдете се с подробен пътен атлас и човек, който да може да го чете и да ви води по пътищата на родината. Не се срамувайте да питате за пътя - по-добре е да отделите 3 минути за разговор с някоя приказлива старица, отколкото да се намерите не там, където отивате.
С това свършвам поредицата за нашето семейно пътуване, с която вече додеях на много от читателите си. Обещавам нови материали. По-интересни.

Няма коментари: