22 юни 2008

Продава се

Някога са продавали хора. Роби. Изтипосвали са ги на мегдана и са се провиквали с цяло гърло:
- Хуууууууубава стокааааааааааа! Айде на прясната стокааа! Млада жена тракийка (мизийка, нубийка - според случая). Елате сами да се убедите! Зъбите и блестят - здрави и правилно наредени; кожата и гали ръката, която я докосва; ръцете и прекрасно предат, тъкат и масажират; гърдите и дупето - стегнати. Хууууууубава стока продавааааааам! Силен млад мъж - плещите му са здрави като на планински зубъъър. Всеки гражданин би се гордял с негооо. За пазач, за градинар, за коняр, за носач - за всичко ставаааа. Айде на прясната стокаааа! Мъдрец и философ от Гърцияаа. Децата, сметките и книгите на собственика му ще са гледани и водени по най-добрия възможен начииин. Купувайте, хорааа! Робите си струват парите. За парче хляб и чаша вода ще ви служат до гроб!


Ние днес не купуваме и не продаваме роби, но пък...
Продаваме собствените си сили, умения, знания на купувачите - работодатели. И според това как се рекламираме и колко викаме на пазара, намираме повече и по-качествени купувачи за себе си. Ако пък успеем да се предложим така, че те да наддават за нас, още по-добре! Проблемът е, че много хора не умеят да се предложат на пазара на труда. Не защото не струват, а защото не знаят как. Не знаят на кой ъгъл да застанат и какво да викат.
Разбира се съвети има много. Например да напишеш перфектни СV и мотивационно писмо; да представиш препоръка от работодател; да се явиш на интервю за работа в перфектен вид и да потвърдиш с поведението си доброто първо впечатление; да изтъкваш добрите си качества без да скриваш недостатъците си. И още много, много съвети. Но как да стигнеш до работодателите, които търсиш? Чрез познати? Чрез обяви в интернет и вестниците? Чрез трудовите борси? По всички начини! Но смятам, че трябва всеки да намери "циганката" дето да го хвали. И най-добре е тази "циганка" да бъде роднина, приятел, съсед, доволен клиент, работодател, който не иска да те дава на друг... Колкото повече "циганки" си има човек, продаващ се на пазара , толкова по-голям шанс има да бъде купен. И по-добре да се пласира.
Сега на мен ми предстои да викам на някой възлов кръстопът, за да се продам по-успешно. Ама ми трябват и "циганки" да ме хвалят. Иначе съм си подготвила набора документи. И търговския си вид съм подобрила. Ама са ми нужни по-гръмогласни викачи. Какво биха викали ли? Например:
- Идвай народеее! Само сега, само тукааааааа! Умна, опитна и лоялна служителка се предлагаааа! Изпълнителна и експедитивнааааа. Може да пише правилно и умно; може да работи с хора; може и на компютър да работиии! Езици знае, обща култура за завиждане имааа! Каквото не знае, бързо го научавааааааа! Не пуши - значи няма времето си за работа да губи; добре и внимателно шофира; болнични почти не взима. Това ви трябва! Идвайте! Другите ще ви изпреваряяаааат!

Който е направил връзката, може и предложение за съдействие да ми изпрати и "циганка" да ми стане!
усмих :) намиг ;)

1 коментар:

Snejka каза...

Ами...не виждам от разстояние как точно бих могла да ти помогна, обаче ако решиш, че искаш да се установиш в Габрово, мога да те уредя сравнително бързо:)
С тези умения не би трябвало да ти е трудно да си намериш работа, дори и без "циганки";-)