26 септември 2010

Във вярната посока


Във вярната посока се движим, макар и с плахи стъпки. След една провалена среща и една обща с обитателите на форума на Гаргата стигнахме и до среща само на блогъри. Сговорихме се и не се изметнахме: Златина (тия фотографи, дето все бягат от обектива!!!), Хитрата сврака, моя милост - kenkal, Стас, exoticzoo и доктора.

Колкото толкова! Въпросът е, че ни беше хубаво! Другия път повече!

21 септември 2010

"Речнико на Баце" - фАла!


"Речнико на Баце" стигна и до моя милост. Архиватора, нали е приятел, ми я прати като подарък по сина. Стопли ми душата! Моят интерес към езика е и професионален, и не само. А такива речници са си направо безценни екземпляри в библиотеката ми. Скътвам я в архива за поколенията!

Сега се напиням да запомня туй-онуй. После може и `а съ перчъ с умения ;)

`А се сафирясате, та да си поръчате поне по един, ей, че книжките са на свършване!

Поръчки и въпроси за следващите книги от поредицата - при Архиватора.

Тръпката към големите приказки

Тръпката към големите приказки и към преливането от пусто в празно я имат всички.
За пореден път слушам да ми се говори как ООН аха-аха да изпълни една от задачите на хилядолетието. Всъщност се пъне всячески да ги изпълни.
Ама на мене ми звучат всички тези приказки като надут сапунен мехур.
Абе, аланкоолу, какви задачи на хилядолетието ще изпълнявате за 15 години? Ами другите 1985 години какво ще разпоредите да се върши? Задачите за идните три хилядолетия ли? И какви ще благоволите да бъдат те, моля?
Аман от лицемерие в световни мащаби и от празни думи! Пред носа си не виждаме, все в чуждите паници бъркаме, хорските дела се разпореждаме как да се оправят, щото нашата сме я сколасали!
Е, явно на големите батковци (дето уж и ние сме такива) от ООН някак отвътре им идва да говорят и "работят" наедро. С големи крачки да крачат към "светлото бъдеще", сътворено под тяхното вещо ръководство. (Тук май се намърдаха едни актуални за друго време фрази, ама няма как. Светът се променя и сякаш все на същото място си тъпче. Че и хората тъй.)
Та така: очакваме да оправим всички световни проблеми до 2015 година и после ще се заемем с правилата и проблемите на Вселената, щото нещо много я е закъсала, горката!

15 септември 2010

Нова възможност за обучение

Появи се нов сайт - виртуална школа по български език "За буквите". Насочен е към българите в чужбина, които държат децата им да не губят връзка с корените си и да знаят български език. Виртуално ще се събират деца от български произход, живеещи в най-различни части на света в една класна стая и ще учат български език и българска литература. Целта е да се запази връзката на българите по света с родното.

Тъй като и аз съм член на екипа, пожелавам на всички нас - много виртуални ученици и спорна работа, на двигателя на целия проект - Мари - още по-заразен ентусиазъм, а на сайта - много, много потребители!