03 юли 2011

Велик цинизъм! Не гаф, ами безумие!

Цинизъм над цинизмите е представител на министерството, загрижено за здравето и живота на хората (нарочно не казвам гражданите на България) да говори, че изтеглените от пазара опасни за здравето зеленчуци могат да се използват за храна на животните или пък да се дават на благотворителни организации. На кои животни ще се дадат? На отглежданите за храна на хората? На животните от зоопарка? На кои точно? Иииии... На кои благотворителни организации ще ги предоставят? Това ли ни е благотворителността? Ако е това, не си заслужава името "благотворителност"! Трябва да е злотворство!
Чудя се колко ли такива благотворителни пратки са приети по домовете за деца и стари хора, по детските градини и подразделенията на Служба "Социално подпомагане" у нас през годините.
Дори някой да ми обясни, че тези зеленчуци няма да се доставят на български организации, а ще се пращат в чужбина, няма да ме успокоят. Просто защото цинизмът и безочието са си такива винаги и навсякъде!


От з:з9 до 4:40 минута на репортажа Слави Кралев от Министерство на земеделието и храните обясни какво ще се прави с иззетата зеленчукова продукция. Така обясни, че на мен ми настръхнаха косите! Чуйте неговото изказване! Може и да го прочетете - записвах дословно думите му.

"Става дума за мярка, финансирана от бюджета на Европейския съюз, с която се компенсират тези зеленчуци, които няма да бъдат реализирани на пазара. Първото условие за участие в тази мярка - зеленчукопроизводителите да бъдат регистрирани по реда на Наредба №3 като земеделски производители и тази регистрация да бъде с дата не по-късна от 25. май, тъй като мярката се прилага в периодда от 26. май до 30. юни. В тази мярка могат да участват производителите на оранжерийни зеленчуци, като за тях се прилага, така да се каже, първата част от нея, така нареченото "изтегляне от пазара", при което събрана вече продукция, може да бъде унищожена, може да бъде използвана за храна на животните или да бъде предоставена безплатно на благотворителни организации..."

Тук набързо репортерът на телевизията се намеси и насочи разговора в "правилната" посока, но думите са си думи и г-н Кралев изтърва особено цинична, според мен, информация.

Новината с репортажа на Биляна Гавазова от 02.07.2011г.
Съжалявам, но познанията ми не достигнаха, за да кача самия клип в блога. Нищо, повече посетители на сайта на БТВ ще изпратя.

4 коментара:

Emil A. Georgiev каза...

Струва ми се, че този Слави Кралев по-скоро цитира текста на наредбата, сиреч изброява какви са законовите възможности, отколкото да казва какво да се направи в конкретния случай със заразените зеленчуци.

kenkal каза...

Сигурно е така, но тая наредба, щом съдържа такъв текст, е абсурдна. Не мислиш ли?

Emil A. Georgiev каза...

Здравей Нела,

не мисля, че наредбата е абсурдна -).

Има случаи като сегашният, когато унищожаването е единствената възможност.

Има обаче и други случаи, в които храни опасни за човека, но едновременно безопасни за животните могат да им се дадат да ги изядат.

Може би отговорните трябва да се замислят как най-добре да съобщават новините на хората, за да се избегнат „шок и ужас“ -).

Поздрави,
Емил

kenkal каза...

Разбирам позицията ти, Емил, но аз не се сещам за случаи, при които може една продукция да се изтегли от пазара и да се предостави на благотворителни организации. Пък и за възможност да се използва за храна на животни също не се сещам. Нали в повечето случаи тези животни после се превръщат в храна за хората?! Отново ще си вредим, но индиректно. Така мисля аз.
Не познавам текста на наредбата - тя сигурно си има основанията, но идеята за благотворителност с нещо, изтеглено от магазините като потенциално опасно, ме кара да настръхвам.