16 юли 2011

"Великолепният век" ("Мuhtesem yuzyil")

Филм, предизвикал противоречиви мнения в турското общество. Стана ми интересен заради погледа към една историческа епоха, към която ние имаме специално отношение. Бих казала, че сме не толкова пристрастни и обременени от пропагандата, на която сме били подложени (преди, а и сега), а по-скоро поради незнание и нормалната човешка невъзможност да възприемем обективно касаещите нас въпроси.

На мен този филм ми беше интересен. Осъзнавайки огромната художествена измислица, напасването, съчиняването на поведение, герои и отношения, оценявам сериала като интересен и модерен. Нормално е този, пък и останалите турски сериали, да учат, да възпитават в ценнтости, различни от нашите, българските в някаква степен. Но да не забравяме, че турската продукция служи на турските интереси.

Ще се радвам да се появят и добри родни продукции, които да обслужват нашите интереси. Нека са модерни, забавни, поучителни! Нека да представят исторически епохи и личности по нов начин - нестандартно, човешки - да изтъкват качествата, но и някои слабости на родните герои! Нека предизвикат дискусия в обществото ни! Винаги ще има "за" и "против", важното е да има дискусия, интерес, мнения! Особено важно е да има какво да обсъждаме, вместо да липсва такова.
А "Великолепният век" поставя и общочовешки въпроси, на които се търси отговор. Гледайте го и коментирайте! Без да сте видели обаче дори една серия от него, не става! Първо си съставете мнение!

Според мен актьорската игра, сценарият, костюмите, диалозите, музиката са на много високо ниво.


Няма коментари: