30 август 2007

Има ли у нас такива сгради?


Разглеждах едни стари снимки. Прави ги преди време моят мил съпруг в Тулон. Впечатлих се от факта, че хората не се страхуват да направят нещо различно, за да разкрасят улиците си. На сляпата стена е нарисуван животът в сградата - всеки етаж със своя колорит и събития.
































































Защо се сетих ли? Ами, защото преди години, когато живеехме в едно малко градче, децата бяха открили възможностите на графичното изразяване по стени на домове и подлези. Тъкмо си правехме гараж, а до гаража позамазахме един стар олющен дувар - да е по-красиво в общата градинка. Младите хора драскаха и рисуваха навсякъде - изразяваха отношението си към живота с грозни рисунки и графични псувни. Предложих да дадем разрешението си, живущите в 8-етажния блок, да рисуват своите графити на новозамазания дувар и да се споразумеем с рисуващите за някаква тема.
Да казвам ли какво ми чуха ушите?
Дуварът остана за кратко бял, после се "украси" с многозначни фигурки и думички. Красивото и чистото не се случи дълго. А можеше да се стигне до нещо, ако не като това на снимките, то като в главите на младите художници - графити.
Сетих се още, защото по нашите улици се виждат толкова много слепи стени - оръфани, огризани от времето и - грозни. Най-много да са заети от не особено красиви реклами. А може да се даде възможност на млади и стари , добре рисуващи хора, да се изразят по нестандартен начин. Да се пресъздадат сцени от някогашния наш бит по стените - и красиво, и запомнящо се.
Та да се върна на въпроса от заглавието - има ли у нас подобни сгради?
Аз зная за графитите върху стените на Хуманитарната гимназия във Варна и за портретите на рок-легенди по блоковете в Каварна. Другаде? Пратете ми снимки или линкове :)

2 коментара:

Unknown каза...

На кея в Русе имаше едни графити - истински произведения на изкуството. Но най-добрите, които съм виждал, бяха в Нови Сад, Сърбия! Нямам снимки в момента, но наистина бяха произведения на изкуството!

kenkal каза...

За съжаление и аз нямам снимки от Хуманитарната гимназия (мога да снимам, но на компютъра не мога да кача нищо). Но много ми харесва такъв тип фасадна украса.