11 септември 2007

Спомних си един разказ

Слушах сутрешния разговор по Нова телевизия със заместник министъра на образованието, Янка Такева и трима учители от София. Колежката набързо направи разчет на една средна заплата в системата - за какво и по колко би разпределила "голямата сума". В края на списъка стояха развлечения и почивка. Естествено перото почивка се зачеркна! А за развлечения - театър, кино, опера, и др. имаше смешна сумичка за билет на последния ред в театъра.
По този повод се сетих какво ми разказва моя близка преди 5-6 години за учителите в Испания. Отишла в Испания, командирована по някаква програма, и отседнала в учителско семейство - нейни приятели. Семейството, с две разнополи деца, живеело в 4-стаен апартамент (по техните стандарти кухнята, трапезарията и холът не се включват в числото стаи, а само спалните помещения; значи 4 спални и общи помещения). Моята позната обитавала стаята за гости през целия период на пребиваването си там - повече от месец. В този период испанските учители били в стачна готовност, а после започнали и стачни действия. Българката попитала против какво протестират. Отговорът бил такъв:

Искаме увеличение на заплатите. Сега те са малки и не можем да живеем нормално. Сега с тези заплати можем да си позволим само една семейна почивка през лятото - на Карибите. А за зимна почивка в Алпите - няма пари. Искаме по-големи заплати!

Какво да кажем ние с исканията си за такива заплати, които биха ни позволили да живеем достойно, да отглеждаме и възпитаваме собствените си деца с достойнство, да не се притесняваме, назовавайки професията си?! Скоро няма да стачкуваме, за да можем да си позволим по ДВЕ почивки в годината!
Трудно ще ги стигнем европейците :-/



8 коментара:

Bla каза...

Не трудно, а бавно.

Unknown каза...

Не съм напълно съгласен, Нела... За испанците почивка на Карибите е каквото е за теб почивка на Поморие да речем. Стандартът е различен, но съвсем скоро ще имаш възможност да избереш къде да преподаваш - в България, Германия, Италия, Испания и която част на ЕС си избереш... Под "съвсем скоро" имам предвид около 5 години.
Средната учителска заплата в Испания е около 1800 лв. (виж годишни учителски заплати по света). Същевременно, средната работна заплата в Испания е 3000 лв. Тоест, ако правителството на България не уважаваше труда на учителите и даваше заплати по испански модел, щяхте да получавате 1800/3000, т.е. 60% от средната заплата в България. Така че при средна заплата 354 лв. на месец, учителската заплата би била 212 лв. Бруто!!! Разбирам, че искаш да си като испанските учители и да взимаш 1800 лв. заплата, но приравнено към българските стандарти, това са 212 лв... Да бъдем реалисти!

kenkal каза...

Реалист съм. И съм съгласна, че стандартът е различен, но ако и съпругът ми получава,колкото мен... Не бихме си позволили дори мизерна 4 дневна обиколка из страната с нощуване за 5 лв. на легло, както направихме през април. А за лятна почивка, както "я пишат по дебелите книги", от години не сме мислили дори.
Темата на разсъжденията ми беше друга - ние искаме по-високи заплати, но сред доводите ни дори не присъства годишният отдих.
То е въпрос на манталитет, стандарт и сигурно още нещо, с което не съм наясно.
Смятам съм била точна в предаването на чужд разказ. То моята стана много засукана история, но не съм ходила лично да видя. Съзнавам обаче, че обикновено разказите се преувеличават и доукрасяват, колкото повече хора си ги предават от уста на уста.

Snejka каза...

Ами според мен Нели е права. Няма значение колко получаваш като цифра. Жизненият стандарт на хората трябва да се повиши, независимо от професията им. Има много българи с висше образование/а пък и не само/, които бъхтят като луди цяла година и искат да си починат, но това е едва ли не като неосъществима мечта..и е много тъпо държавата да те убеждава със всеки изминал ден, как няма да направи скоро нищо, за да подобри социалния ти статус, ами по-скоро ще ти отвори вратите към Европа, а пък ти върви си търси щастието там...

Unknown каза...

Ще го кажа така: смятам, че българските учители имат нужда от по-високи заплати.
Но също така смятам, че такава нужда имат българските лекари, полицаи, пожарникари, счетоводители, чиновници, работници по пътната поддръжка и... на кого не му трябват пари?
Въпросът е, че на фона на останалите заплати, учителските не са по-ниски и нещата в това отношение дори са по-добре, отколкото в повечето страни в Западна Европа.
Това, което може да се направи и не се прави достатъчно добре според мен е да се привлекът повече средства от ЕС за развитие на образованието в България... но всичко е лично, субективно мнение.

kenkal каза...

Уважавам труда на всеки един човек, който си изкарва парите честно. Съгласна съм, че много българи от различни съсловия заслужават по-високи заплати. И е редно всеки да отстоява достойнството си и труда си. Спомни си един свой коментар, Боримечка, в който призоваваше да не си продаваме евтино труда. Ей за това е думата и сега. А как да стане, аз не зная, защото не съм нито икономист, нито финансист, нито разбирам откъде и какви фондове можем да ползваме. Но за това сме избрали знаещи професионалисти, които да работят в наша услуга, да защитават нашия интерес - не да ме карат да мълча и да се свивам в ъгъла. Стига ми, че така е възпитавано цялото ми поколение и не едно до и след мен.

А това също е мое субективно мнение.

Unknown каза...

Продължавам да призовавам: не си продавайте труда евтино! :)
И продължавам да твърдя, че в Испания учителите спрямо останалите хора са по-зле отколкото са в България учителите спрямо останалите хора... Тъпото е, че испанските учители са доста по-добре, отколкото 97% от българите, които не са учители :-(
Но нещата няма да се променят нито с магическа пръчка, нито с магическа стачка... Съвет: Инвестирай в акции :)

kenkal каза...

Добър вариант са акциите, но са ми твърде малко знанията за това къде да отида, с кого да говоря и как да се разпореждам с инвестициите си. Затова гледам отстрани и се радвам на успелите. Не съм сигурна и дали смелост ми стига за такова нещо.