22 януари 2008

За вълци и мечки може, а за кучета - не!?

Гледам новини и все по-често се питам защо ни е нужно да се правим на по-големи светци от светиите. Преди време съобщиха, че някъде в Стара планина се били развъдили твърде много вълци и ловджийските дружинки са приканени да ходят на лов за вълци с цел регулиране на популацията им. Нападали животните в дворовете на селските стопани! Подобна новина имаше и с главни герои кафевите родни мечки, които се спускали в селата и причинявали имуществени вреди на хората.
В същото време днес пак съобщиха за жестоко нахапани хора от безстопанствени кучета. За щастие и двамата пострадали (от Велико Търново) са се спасили - с цената на истинска борба на живот и смърт с обезумелите от глад животни.

Никой обаче и не смее да спомене дори за ловджийска хайка за справяне с броя на уличните кучета. Защо? Защото кучетата (животните) имат права?! Защото ние сме съвременни хора и се отнасяме хуманно към животните?! Хм! :(

Толкова добри природозащитници ли сме, щом сме съгласни да се избиват диви животни задето причиняват имуществени вреди, а в същото време съблюдаваме правата на безстопанствените домашни любимци, които взимат човешки жертви?
Ама не били виновни кучетата за своите действия... Те били жертви на хората - лоши стопани... Така е, съгласна съм. Обаче те причиняват мнооого по-големи щети от дивите животни, слезли от гората да си търсят храна. Те убиват, обезобразяват, психират своите жертви и близките им за цял живот! Причиняват им неимуществени щети, сиреч по-големи!

А с какво са виновни вълците и мечките? Не са ли те невинни жертви пак на хората - лоши стопани на природата? Кой сече горите? Кой убива обитателите на горите или ги изтиква в безкрайно малки територии, в които не могат да живеят нормално? Кой ги лишава от възможността да живеят по законите на гората, в съответствие със законите на природата?

НИЕ - ХОРАТА!
Че то истински гори в България, комай не останаха! В оплешивяващите залесени места не може да се види диво животно - няма зайци, няма порове, яребици, белки, глигани, лисици, пъдпъдъци, вълци, сови, орли, мечки... Или, ако има някакъв живот, той е натикан в миши дупки! Е, как малкото оцелели хищници няма да посягат на отглежданите от хората животни - кокошки и овце? Какво са виновни те?
Питам се - защо дивечът е позволено да се обстрелва, а кучетата да не могат? Защо ловец, донесъл чифт уши на чакал може да получи насреща някаква сумичка ( символична, доколкото ми е известно), а ако застреля улично псе, задължително ще бъде обществено порицаван? Причинявайки вреда на живата = дивата природа, тези хора са приемани като истински мъже; а спасявайки съгражданите си от нахапване, обезобразяване и фобии, са обявявани за чудовища! За мен това не е нормално. Иска ми се да е обратно!

Държа да уточня, че обичам кучета. Но се страхувам от бездомните. По-добре е улиците ни да чисти поне откъм такива обитатели. И на село, и в града! Който иска да си има куче, да си го гледа у дома!

12 коментара:

GaN каза...

Чудесна статия, Нела!

Наистина много е трудно да се намери решение на проблема с бездомните кучета и аз не знам защо.

Мога само да ти споделя какво правят тук в Белгия. Тук масово си кастрират домашните любимци, а по принцип те са и на голяма почит тук. Не можеш да си представиш какви са привилегиите на питомците. Спокойно се движат навсякъде дори и в градския транспорт без никакви проблеми. Скоро гледах една брошура от един магазин със специална секция за играчки и всякакви аксесоари за домашни любимци. Моята котка само има сумати играчки и простотии, с които да си играе и яде само специална храна :)

Едно бездомно куче не съм видял в Брюксел и сигурно няма и да видя :)

Анонимен каза...

Основната разлика е, че едните животни са диви, а другите питомни. И дори уличните кучета могат да бъдат опитомени и най-често са привързани към определени хора, които се грижат за тях.
Освен това много хора гледат кучета вкъщи и за тях няма разлика между собственото и уличните кучета като вид животни. Докато например по селата не гледат домашни мечки и вълци за да са привързани към тях. Тъп пример, но се надявам да е станало ясно какво искам да кажа.
А и по селата имат различно отношение към животните. Без да искам да обидя, знам че е свързано е с начина на живот, но се гледат животни, от които има полза- които дават стока или които пазят стоката.
А и за ловците ловът е спорт, а не оцеляване. Но това е друга тема и ще има много засегнати.
Извинявай за дългия коментар ама болна тема си подхванала.

kenkal каза...

@ aneta, напълно съзначам, че темата е болна. Обществото ни е болно, болна е и тази тема.

Съгласна съм, че уличните кучета могат да бъдат одомашнени, че се привързват към хората, които ги хранят. Но много често се случва същите тези "безобидни" животни да нападат на ГЛУТНИЦИ случайни минувачи :( Това е страшно!

За хората, които ги харесват - защо не си ги вземат у тях? За мен е безотговорно да се бият в гърдите, че ги хранят = гледат. Това не е истинска грижа! Ако имаш животно - домашен любимец, куче-водач,пазач, ловджийско хуче, компаньон и т.н. - се грижиш и за здравето му, и за жилището му, и за външния му вид. Не го храниш само и единствено! Затова са кучета СЪС СТОПАНИ!

Относно кучетата на село - те си имат своя работа - пазят двора и животните, помагат на овчарите... И се гледат със същата грижа и любов, с която се гледа стопанските животни. От тях има полза. Те познават стопаните си и им се подчиняават. А подчинението е задължително при кучетата.
Нищо от по-горе казаното не важи за уличните кучета, затова мисля, че не бива да ги има.

Анонимен каза...

Ами защото го играем на политическа коректност и "хуманно" отношение. За това всички природо... са оставили уличната глутница да измръзва по улиците и са на принципа "Нито ядем кокала нито го даваме" т.е. нито някой друг да прибере гадовете, нито те да ги приберат.

Мен ми е скачало улично куче, та след него и цяла глутница. Спаси ме един портиер с пиратки в джоба.

Мястото им не е по улиците. На който не му харесват приюти или отстрел, да си ги прибира. Ако не могат да си ги приберат, да не се месят поне.

Анонимен каза...

Аз не казвам, че трябва да има улични кучета. Ти питаш "защо" и аз давам някакъв отговор на това защо ни е по-трудно да приемем да се стреля по уличните кучета отколкото по дивите животни.
Най-често хората, които се грижат за уличните кучета си имат по минимум едно куче вкъщи и естествено е, че не можеш да приютиш всички улични кучета, колкото и да ти се иска.
Мисля, че политиката за уличните кучета е следната- кастрират се и се пускат на местата от които са прибрани преди кастрацията. Така пазят територия и там не могат да се завъдят други улични кучета. А самите кучета не живеяят дълго на улицата-коли,студ, недохранване. Явно обаче като всичко останало в нашата държава и това не се върши както трябва. Защото ако всички улични кучета са кастрирани след известно време техният брой би трябвало да намалее и то много.

Unknown каза...

Бях ревностен противник на избиването на кучетата, допреди две години... Никога не ме бяха нападали. После, една вечер като се прибирах от Студентски град в София, ме нападна цяла глутница. Понеже съм Боримечка (което си е даже повече от Борикуче), не им позволих да ме ухапят, обаче... малко дете или възрастен човек нямаха никакъв шанс да оцелеят срещу озверелите псета... От тогава съм с две ръце "за" избиването им, ако ще да се разчуе. Нека не забравяме, че са тръгнали от дивите вълци и зовът на природата ще продължи да звучи в ушите им, особено когато са гладни.

kenkal каза...

Благодаря за мненията, Гери, Анета и Боримечка! Оказва се, че ние не спорим, а се подкрепяме :)
А очаквах да ме разпънат на кръст.

Анонимен каза...

Всъщност, избиването на подивели кучета не само е позволено, но и насърчавано от Закона за лова. Става дума разбира се само за кучета, които живеят на територията на ловните стопанства (т.е. извън градовете, щото повечето гори и ливади в страната са ловни стопанства, даже нивите). За убиване на куче се дават и материални стимули - ловните дружества по места дават 5 патрона за всяко убито куче (100 лв и 2 кубика дърва за вълк, 25 лв за чакал :)

Всъщност, подивелите кучета се превръщат в нещо като вълци по поведение, но понеже са по-умини, са много по-опасни за дивеча, а понеже не се страхуват - и за хората в гората. Ловуват на глутници и много хитро заграждат зайци, сърни и птици и нанасят огромни щети на дивеча, особено на малките.

kenkal каза...

Ами да им дават тогава по 10 за убито куче в градовете и готово.
Градските ловни полета...

kenkal каза...

Сигурно в градовете е забранено от гледна точка на безопасността - да се стреля с каквото и да е оръжие в градски условия е опасно. Но е редно да се намери решение, дори с по-радикални действия.

Анонимен каза...

kenkal,
i vsi4ki drugi deto ste za izbivaneto na ku4eta cql jivot 6tastie da ne vidite dano i daumrete vadski maki vi zaklevam gadove mrasni pu dano vi spoleti nai-golqmoto zlona toq svqt izvergi

kenkal каза...

Ей, анонимния, дето си освен клетви друго не знаеш, тук всички са изказали мнение и застават зад думите си. И са с имената и самоличността си. А ти като си такъв защитник, защо се криеш? И що не вземеш у дома си всичките бездомни псета?

Я първо малко попрочети, пък после пустосвай.
И си напиши барем името! Че от плюнки като тебе се задръстихме!