28 март 2008

Още едно "ново пет" - български не ни трябва!?

Събрали се едни "големите, умни глави" и измислили, че в България не е задължително в училище да се учи книжовен български език! На кого ли му е нужен? Май на някои "умници" не им трябва - сигурно само им трови живота... Ама на мен (то сигурно щото съм даскал???) и на други - непретендиращи да са чак толкоз умни - ТРЯБВА!
На когото му се чете повече, да чете! Писах тук и тук и четох на едно-две места.

С коя част от тялото си се мъчат да мислят тия? Не знам! Ама изглежда хич не мислят!

Радвам се, че в мрежата има млади хора, на които не им е все едно дали българският ни език ще си остане важна част от образованието, идентичността и културата на страната ни.
Ще се опитвам да редактирам този си пост с нови и нови имена на блогъри, сайтове и форуми, на които им дреме за българския. И то не защото са изкуфели стари и мрънкащи, а защото са умни и мислещи млади българи! Ето го списъкът:
  1. Ганчо Русев
  2. Литературата днес
  3. Благовест Стоичков
  4. форум
  5. Информационен блок
  6. Петър Събев
  7. албинос
  8. ?
А ето тук е петицията - подписвайте, но и мислете какво и как пишете, че има много примери за гръмки думи в защита на родния език, написани неграмотно!

8 коментара:

GaN каза...

Нела, радвам се, че си повдигнала въпроса пред колегите си. Наистина ми е много интересно какво е мнението на учителите по въпроса. Да се включат в дискусията в другия ти блог.

Не може да оставим нещата така!

kenkal каза...

Надявам се да стане дискусия. Затова и във форума я пуснах темата. Мисля, че на много хора не им е все едно!

Unknown каза...

Естествено, че не ни е все едно!

Unknown каза...

Eто още един форум, на който му дреме: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=279888.0

И една вече внесена в Парламента петиция, все още отворена за подписване: http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html

Жоро каза...

Абе хора, прочетете малко бе! Не е приет, писна ми днес да пиша коментари по блоговете - това което разпространявате са пълни глупости а подписването в петицията само ще урони престижа на сайта!

Преслав Ганев каза...

@ жоро, никой не казва, че е приет. Става дума за това, че въобще такъв законопроект се прокрадва в НС! Ако не му се обърне необходимото внимание, нищо чудно депутатите просто да си го гласуват между кафетата, без изобщо да знаят за какво дават вота си!

kenkal каза...

Съгласна съм с Преслав. Като вдигнем достатъчно шум може и да се замислят под какво си поставят името.
Аман от глупости и недомислици! Толкова години наред доказват, че гласуват без да мислят и без да предвиждат нещата. Пък и защо трябва да чакаме да узаконят следващата голяма глупост и чак тогава да вдигаме врява?

Анонимен каза...

На мен лично този член ми е красноречив:

Чл.8. (1) (изм.,ДВ,бр.36 от 1998 г.) В детските градини, училищата и обслужващите звена официалният език е българският. Училищното обучение осигурява условия за усвояването на книжовния български език.
(2) (изм.,ДВ,бр.36 от 1998 г.) Учениците, за които българският език не е майчин, освен задължителното изучаване на български език, имат право да изучават своя майчин език в общинските училища в Република България при защита и контрол от страна на държавата.

Надявам правилно да съм разтълкувал цитирания член от въпросния закон. А що се отнася до отпадащия текст, той се отнася до държавните образователни изисквания...каквото и да значи това. В самия член 16, от където ще отпада въпросната точка, бих казал че тя хич (пак с уговорката, че не съм юрист и от правни постановки в образованието не разбирам) не ми се вързва с останалите, които са общо взето лозунги.

Мнението ми е единствено и само шумът, който се надигна тези дни. Ако трябва да говоря/пиша за образованието и дивотиите, на които съм се наслушал, то стилистиката ми ще е досущ като вашата.

Айде дано съм прав, но ако съм значи сме стадо, защото ще излезе, че 50 хил.човека (а вероятно повече) са се подписали в петицията без дори да си направят труда да погледнат закона - на мен ми отне не повече от три минути да го намеря и прочета въпросния чл.8, както и галвата Държавни образователни изисквания, където се намира чл.16.