29 октомври 2008

Коя е пък тази Пенелюра?

Ами ей тази:
Тя е славянка, жена на прабългарина Троши скала. Двамата са пра-пра-пра... пра-пра-пра... дядо и баба на Хитър Петър. А всички вкупом са герои от комикса на Венелин Върбанов "Хитър Петър", някога публикуван в списание "Дъга" като поредица. По-късно историята излезе като самостоятелна книжка на ДЗ "Септември".
Като нейн собственик и почитател (разбирай фен) на списанието днес открих един интересен сайт и си припомних българските комикси, които обичах да чета и да колекционирам. Списанието (колекцията ми от 52 броя подарих преди време) вече го нямам, но това книжле продължавам да си го чета с кеф. И момчетата ми го четяха и се радваха на картинките и хумора. Та ми се прищя да кажа добра дума за родните автори на комикси. Като доказателство, че такова животно има, и като спомен от детството прилагам страничка от книжката - един от любимите ми моменти. В него Пенелюра показва, че още във време оно (еееее в онуй време) българката е била жена на място! :)


Щрак за увеличение - може да се прочете текстът! А той е важен! :)

8 коментара:

Стоян Стоянов каза...

Хехе... имам го и аз този брой от списанието за български комикси "Дъга". Култова поредица. Много се смяхме със съучениците ми точно на хумора в поредицата с Хитър Петър.
Тогава съм бил 5-ти или 6-ти клас, може и по-рано. Някои от приятелите ми почнаха да рисуват заради тази поредица, и някои от тях станаха доста добри художници, въпреки че не професионални.

kenkal каза...

В моите очи Хитър Петър е конкуренция на Астерикс (книжките). Жалко, че нещата не са продължили да се развиват. Представяш ли си какво филмче би се получило?

Анонимен каза...

Никога не е късно... Току виж някой добър аниматор си спомнил за доброто старо време.

Georgi Stankov каза...

Аз съм заклет почитател на Хитър Петър и Трошискала! Още си пазя книжката!
А "Дъга"... това е романтика!

kenkal каза...

@ Стоян : Старите хора казват след такива думе като твоите "Чул те Господ!" Аз обаче си мисля, че можещите трябва да те чуят и да направят нещо хубаво. Може и по-добро да се получи от френските и американски анимации...
@ Георги : И си я четеш сигурно... За мен е страхотно удоволствие... :))) Забравям на колко съм години :)

Анонимен каза...

Привет на всички :)

Случайно ви идвам на гости, привлечен от темата за любимото списание "Дъга".

Съвсем наскоро стана дума колко броя точно са излизали, като споменатата бройка беше 42. Аз обаче си спомням брой 52. Тук също споменавате, че книжките са общо 52. Може ли да ми потвърдите със сигурност? (опитвам се да докажа, че са точно 52, но сега около празниците библиотеките не работят)

Весело посрещане на новата 2009 г!

пишете ми на Thorhan.chieftain@gmail.com ,

Предварително благодаря!

Анонимен каза...

Да - потвърждавам, че излязоха 52 броя. Даже не съм сигурна дали още някъде в дома на родителите ми не се пази и 53 брой. Но за 53 не съм категорична.
Поздрави!

Анонимен каза...

Благодаря за експресния отговор :)

Приятна почивка!