03 ноември 2008

Агне, шиле или коч?

Днес ми се наложи да готвя месо от агне. Агнето било бая голямшко и месцето му си дъхаше сериозно, та питах дали това не е коч (овен). "Не, не е коч, убедиха ме близките. То щеше да направи една година само след десетина дни!"
Ами тогава е шиле! "Не е още шиле - шиле става след като навърши година!"

А сега де! Спор голям. А аз исках да направя вкусно ядене, което да не ни мирише неприятно.

Първата порция от месото вече наготвих. Колко съм успяла да го сготвя вкусно, ще видим като седнем пред чиниите си. Тръпката ми и мъката ми е как да сготвя другата част от месото - едно прекрасно бутче, което по заявка от компанията трябва да е печено целичко. Ама има силна миризма. не е като на младо пролетно агънце.
Какво да правя и как? Дайте ми акъл! Подправки ли ще оправят нещата или технологията на готвене?

7 коментара:

Анонимен каза...

бира към бульона или водата и мнооого пресен джоджен. Това е което може да помогне.

Unknown каза...

Майка ми обезмирисваше овче месо с една марината, в която си спомням че имаше много нарязан лук, дафинов лист, черен пипер и вода с оцет. Сместа се кипва, залива се с нея месото и престоява 24 часа на хладно.

kenkal каза...

Ще пробвам, дами. Благодаря!

Анонимен каза...

И къде беше проблема, не разбрах?

Анонимен каза...

Има една рецепта: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=6&WorkID=11360&Level=1
Надявам се да не я опитвате… :D

kenkal каза...

:D :D :D
Ава, натюрлих!
Още до там не сме я докарали. :)

kenkal каза...

Накрая използвах марината от вода + вино + малко оцет + лук + чесън. нарязаното месо стоя в тази марината около денонощие и после го пекох с подправки. гостите го оцениха по достойнство, но най-важното е, че и аз самата си го харесах. :)
Благодаря за онтошението и съветите, Гери и Случайна, и за уместната препратка, Графе! :)