20 ноември 2008

Като ще е, да е!

Като ще заклеймяваме жестокостта към животните, да заклеймим убийството на всяко животно.
Не е ли дискриминация, че осъждаме остро убийството на кучета (кученца!!!) с цел консумация, а приемаме за нормално да убиваме агънца, прасенца и петленца със същата цел? Ама сега ще има реплики "Те са домашни животни, пък кучето е приятел на човека!"
Съгласна съм. Но съгласете се, че и агънцето, и яренцето са приятели на човека. Ама после по приятелски ги гушваме в тавата и славословим майсторката на пещената гозба или майстора на чевермето. Нещо неморално виждам в парадирането с любовта към животните и хуманното отношение към тях. Ако ще се отнасяме хуманно към животинския свят, да го правим не избирателно, а повсеместно. Да спрем тотално да колим животни и птици за храна, да спрем тотално да ловим риба, да спрем тотално да ловуваме дивеч.
Ааааа, ма нееееее! Като ловим риба - ние проявяваме хуманност и не сме жестоки! Нищо, че в мрежата се хваща вся и все и гледката е ужасяваща! Като убиваме диви животни, ние сме много внимателни и нежни! Нищо че се месим в природните неща! Като колим домашните животни и птици, първо ги омайваме и по най-нежния и внимателен начин им теглим ножа!
Е, не ми е ясно на мен избирателното отношение към гадостите в нашия земен ад. Ясно ми е, че всичко е въпрос на цивилизационен избор, на традиции и на мода. Модно е да показваме колко сме над другите и го правим по всякакъв начин. Утре ще е модерно нещо друго и ще забравим днешните си нравоучения.
Лично аз не разбирам хората, които са прибегнали до ядене на кучета. Но не разбирам и дискриминацията към едни животни за сметка на други. Всички знаем, че нашего брата българинът убива костенурки например, за да се излекува от болести, че и кръвта им пие. Всички знем, че някои гълтат живи охлюви, за да лекуват язва например. Къде са обаче природозащитните организации в тези случаи? Май тези случаи не ги интересуват. Защо? Защото не са кучета ли?
Ако ще е хуманизъм, да е хуманизъм! Ако ще е нещо друго, няма да се включвам и не ми натривайте носа!

Аз самата ям месо. Аз самата много обичам кучета. Аз самата съм слушала разкази на ветеринарни доктори, които са се хвалили, че са кусвали всичко - от жаби до щъркели и гарвани (или врани). Аз самата съм човек, който си задава въпроси "Тази луканка, дето ми мирише странно, какво ли съдържа? И дали телето е убито=заклано по хумамен начин?". Аз самата се чудя защо се раздухва тази история с кучетата (признавам, че е ужасна), а се мълчи за яденето на жаби, костенурки, змии, агънца, теленца, пиленца, яренца, прасенца и т.н., и т.н.
Човекът винаги е убивал, за да яде и не виждам дали би спрял някога.
Някога и някъде човекът е убивал и себеподобните си, за да яде. Щом не се е върнал до това, значи е запазил човещината си.

15 коментара:

Анонимен каза...

Да, много съм съгласна с теб. Аз също ям месо, няма как да не ям, но едно е да убиваш, за да ядеш, друго е да убиваш за кеф - например лов и риболов.
Честно казано аз също съм се замисляла за това "разделение" и затова гледам да ям да речем основно пилешко (абе де да знам, сякаш все пак птиците като не са бозайници е някак по-различно), но все пак яденето ми е вече в готов вид, а не гледам как го колят и дерат.
Виж аз например не разбирам пък хора, които ядат заешко - имам зайче у нас и не виждам защо трябва да го правят - да ядат пилешко - същото е на вкус, но пък не е от едно такова малко, сладко, плюшено животинче, какъвто е заекът.

Анонимен каза...

На времето,60 години, срещу Тримонциум в Пловдив имаше страхотен ресторант Бумбарника. Там съм ял панирани жабешки бутчета.

Анонимен каза...

ha vie gledate na jivotnite kato ne6to dale4no koeto ne e vuv va6eto vsekidnevie a misli te li za starite hora koito ne o4akvat ni6to ot "rodinata" i se izdurjat s tezi doma6ni jivotni kato na vseki dve jivotni slagat edno v tavata , dali te mislqt za jivotinskata sreda ne mislq."Kogato narodut e sit toi moje da misli za ne6to demokracia. Spomnqm si edna pesen na pokoiniqt rapur 2PAC kadeto toi kazva "imat pari za voini ,no nemogat da izhranqt naroda si".V ob6testvoto vinagi e imalo instink za samosuhranenie.Dali 6te qde6 zmii,gu6teri tova e bez zna4enie. A za bogatite deto go pravqt za udovolstvie ,te go pravqt za 6toto nie go pozvolqvame.Vajnoto da sme edinni , ne da utidat 200 prirodoza6titnika pred narodnoto subranie i da si polu4at palkite ot policaite.Bulgarite sme nai razobedenata naciq, koqto ne znae kakvo iska i kak da si go poiska.

kenkal каза...

Като цяло не гледам на животните като на нещо далечно. И съм от дълбоката провинция, където наистина се гледат животни и се колят за храна. Съгласна съм, че богатите имат пари за войни, но не могат да изхранват народа си. Струва ми се, че не сте разбрал, че не съм съгласна с позата "Ние не одобряваме яденето на кучета". Защото същите тези, между другото доста пътуващи по света, сигурно възприемат като екзотика да си хапват в чужбина храни, които иначе казват, че не е редно да се ядат.

Анонимен каза...

Абе де да знам, все пак ми се струва, че е по-редно да се ядат по-нисши животни (птици, змии, жаби), отколкото близките до нас бозайници (зайци, прасета, телета). Има разлика в еволюцията все пак.

kenkal каза...

Да, права си - разлика в еволюцията има. И понеже човекът се е самообявил за най-висше създание, си позволява да яде всичко.
по този повод - китайците имат една поговорка, която много харесвам: "Всичко, което върви, пълзи, плува и лети, се яде. не се яде само лунната светлина!"

Анонимен каза...

Аз не разсъждавам, че човекът може да яде всичко, защото е най-висш. По-скоро ми се струва по-гадно да ядем същества, най-близки до нас (като вид, организъм и интелект) - както са бозайниците. Повечето по-нисши организми - насекоми, птици, земноводни аз не ги чувствам близки, дори някои от тях хич не ми допадат. Въпрос на усещане е.

kenkal каза...

Разбира се.

Анонимен каза...

Най - гадното е лицемерното коварство с което казваме - хуманно убииство.

Това какво е, или е хуманно или е убииство.

А понеже е още по - гадно да се ядат животните живи, се налага да се умъртвят.

Анонимен каза...

Ако лисица ми утараши курника, ще се разгневя, но ако аз си заколя пиленце ще е в реда на нещата. Ако акула ме излапа ще е нещастие, но ако аз я излапам ще е нормално. Както се казва - всеки дърпа чергата към себе си, а по-силния печели. Албена

Анонимен каза...

" Мария каза...

Абе де да знам, все пак ми се струва, че е по-редно да се ядат по-нисши животни (птици, змии, жаби), отколкото близките до нас бозайници (зайци, прасета, телета). Има разлика в еволюцията все пак. "

Мда и хитлер така си е мислел за евреите , по нисши са - под ножа. Ти сигурно си наясно с връзките в природата та знаеш кое е по важно за екосистемата - домашната крава или змииите/гущерите..

" но пък не е от едно такова малко, сладко, плюшено животинче, какъвто е заекът. "

и пиленцата са сладки, и теленцата
и агънцата ама виж питбулите стават за ядене - грозни са! Що за глупост да оценяваш нещо дали става за ядене по красота?!

kenkal каза...

И все пак - как да се отнасяме към тези дето ядат кучета?

Анонимен каза...

аман от защитници на животни! или някой дановист е писал това, или някой болен мозък! Моля , прочетете Дарвин, и тогава пишете щуротии от този тип

kenkal каза...

Не Дъновист и не болен мозък - просто човек, който не обича да му навират в носа фалшива хуманност към животните и то избирателна. И съм си заявила точно коя съм - не съм анонимна!

Snejka каза...

Мария най-добре го каза, според мен. Щом е за ядене, а не за тъпчене, не за кеф, значи е в реда на нещата. Лошо е, когато компании от хранително-вкусовата промишленост умишлено убиват повече животни, за да печелят от това, без да се интересуват от естествения процес на възобновяване на видовете.
Само че аз собственоръчно си кормя и чистя рибата вкъщи, това не ме кара да харесвам риба по-малко. Така е и с каквато и да е друга мръвка. Обичам мръвката. Убийство заради храна не е НЕхуманно. Но вината за това, че кокошките са изядени от лисицата, не е в лисицата, а в кофти протекцията на кокошките. Ще си направиш по-хубава ограда и лисицата няма да ги папа. Но не можеш да я обвиниш, че е гладна:)