14 февруари 2009

Въпрос на пропаганда - може би.


По странен начин
се свързват снимките на тази стара малка книжка
с празника на виното, който е днес.
Който види връзка,
да се чувства поздравен от мен за Трифон Зарезан.
Който пък не открие никаква връзка с виното,
поздравявам го с празника на влюбените!
:)


Тези и още други работи ми показа свекърва ми. Тя обича да споделя с мен разни находки или запазени в архивите предмети. Аз пък публикувам мъничка част тук, защото ме впечатлиха няколко неща.


  1. Песнопойката е издадена в Шумен и явно представлява подборка на песни, пети от конкретен човек - Тони Ст. Топалов от с. Драгоево, Шуменско. Предполагам, че текстовете са отпечатани така, както човекът ги е пеел. Ако същите песни са записани от устата на друг певец, със сигурност ще се открият разлики и разминавания.
  2. Това е първа част - сиреч е началото на поредица от такива книжки, съхранили репертоара на местните песнопойци.текстовете са интересни и явно имат конкретни събития и личности за първооснова.
  3. Книжлето е реализирано или спонсорирано от ОНС - Шумен (разбирай Общински народен съвет), Съвет за изкуство и култура през 1968 година. Не пише име на кмет, председател на ОНС, партиен секретар или прочие. За разлика от тогава, днес всеки кмет или председател на общински съвет държи да бъде увековечено името му на всички възмижни места, сякаш лично от джоба си вади пари, за да спонсорира издаването на книжка, вестник, брошура или друго подобно.
  4. Явно всяка възможност е била използвана, за да се пропагандира трезвеността. За това говори прякото обръщение към майките и бащите на вътрешната страна на заглавната страница. Сиреч - пейте заедно с децата си, помнете песните от своя край и учете децата си на добро. Ясно послание, което в онези години са реализирали и така.
  5. Тетрадката по стенография е на свекърва ми и първите записи в нея са от 7.Х.1954 година. Линията на тогавашната пропаганда е особено ясна на гърба на корицата (лозунгът днес звучи някак смешно и наивно), но я откривам и в графиката отпред. Явно и тетрадките са служили като помощно средство при възпитанието в дух на трудолюбие и градивен мир.

Сигурна съм, че и на други са им попадали подобни тетрадки от време оно. Разгледайте ги - те говорят много и за хората, писали в тях, и за времето. Пък може и да споделите нещо интересно, което аз не съм видяла - в тези снимки или на друго място.


2 коментара:

Анонимен каза...

През 40 и 50-те години по пазарите, на импровизирани платформи, с малък хармониум,с задължителен чадър против дъжд и пек, народен певец изпълняваше героически балади. Певецът задължиително носеше черни очила. Народът се трупаше да ги слуша.След края на песента, помощника му обикаляше с картонена кутия да събере някои и друг лев. Песнопойките се предлагаха задължително.

Анонимен каза...

Но все пак в тези песнопойки са били събрани песните, които съответният певец е пеел?