17 февруари 2009

Да поправим грешката

... има различни начини. Някой е решил да се намеси така:

10 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Това го е писал Кирил Добрев.

Анонимен каза...

В какъв смисъл?

Снимката я направих лично аз - вчера сутринта в гръцката махала във Варна.
Ако съм дублирала случайно публикация на друг човек - съжалявам.

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Не, не - съжалявам за недоразумението. Става въпрос за Кирил Добрев, лидера на младежкото БСП, който подари на Станишев във връзка с трамвайния клип и критиките към него торта-трамвай с надпис: "Трамвая си върви, кучетата си лаят". Та там въпросният Добрев също беше "изял" пълния член. Затова рекох, че Кирил Добрев го е писал, имайки предвид надписа...

Анонимен каза...

Аз не направих връзката. [изчирвяване]
Обаче подобни надписи са толкова много и навсякъде, че цитираният Кирил Добрев би трябвало вече да се е превърнал в нарицателно за безхаберен неграмтник.

morrt каза...

Тук грешката е поправена, а тук е непоправима.

Анонимен каза...

Оле мале!

Анонимен каза...

Руснаците колкото и дълго да живеят в Българи и литературно да говорят забравят за пълния член.Ето един спомен от миналото. Гриша Филипов се славеше с употреба на русизми в говорната реч. На заседание на МС се обръща към тогавашния м-р на Леката промишленост: Другарка Белчева..." и продължава. След заседание, партийните другари се обръщат към него:" Абе, Гриша, поне на другарката Белчева трябва ше да и сложиш члена..."

Анонимен каза...

:)
Това наистина е смешна история. Обаче е трагично, че българи, претендиращи за образованост, или тотално пренебрегват пълния член, или повсеместно го използват и забравят за съществуването на непълен член.

Подобни надписи "магазинА не работи", "павилионА се продава" и т.н. са толкова много, че не е възможно всички да са руснаци, живеещи у нас и непризнаващи членуването като граматична категория.

Marfa каза...

Фор зале! 0.о

Анонимен каза...

толкова е елементарно правилото ако е "той" - с пълен член а ако е "него" - с кратък(а;я) Просто трябва да се замисли човек преди да каже или напише някоя глупост.