11 март 2009

Така ли правят всички пенсионери?

Вчера неволно станах свидетел на нещо, за което бях чувала, но не вярвах.

Бях на кафе при моя съседка пенсионер - чакаше си пенсията жената. Раздавачката (куриер ли е по-правилно да я нарека???) дойде и извади картона, за да се подпише съседката ми. Сумата беше 205,20 лв. След като изброи 200 лева, раздавачката извади 5 монети от по 1 лев (според мен съвсем съзнателно) и бръкна да извади още 20 стотинки. Съседката ми й каза да остави стотинките и дори й върна 1 лев, за да се почерпи. Като допълнение й даде и пакетче кафе (дозичка) да си го пие вкъщи.
Учуди ме лекотата, с която раздавачката прибра и парите, и кафето. По-късно през деня говорих с приятелка - млада жена, пенсионер по болест - дали и тя прави така. Отговори ми, че тя си взема парите до стотинка, но е практика пенсионерите да оставят стотинките на раздавачката, че даже и на каса да си вземат парите, пак да оставят на касиера дребна сума.
За услугата - било обяснението на повечето хора.
Свекърва ми също беше казала веднъж, че го прави, и аз тогава бях страшно гневна. Може би затова повече не ми е говорила за това. Според нея оставяла парите, защото всички правели така.

Като си помисля, че ежемесечно такива раздавачи обикалят хиляди пенсионери във Варна...
1/3, дори 1/5 от пенсионерите да оставят суми под 1 лев, това означава, че само за 1 ден те си прибират по една заплата. А раздават пенсиите около седмица - значи освен заплатата си по ведомост, тези раздавачи прибират минимум поне още тройна и четворна сума, колкото заплатата си.
???
Аз ли криво мисля, те ли криво постъпват?
Нещо не ми е ясно.
Това не се ли нарича корупция?
Навсякъде в страната ли пенсионерите постъпват така?
Защо?
Недоумявам!

15 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Има такива нагласи, по градове и села - да се дава нещо, че някой ни е свършил работа, за която получава заплата. Така е още от времето на соца. Когато трябваше на времето да вземем от родилното първия ми син, майка ми се нагласи да ходи да купува шоколадови бонбони, коняци и какво ли не още, че трябвало да ги дадем на сестрите; така правели всички. Аз не съм изобщо скъперник, парите текат като ручей из пръстите ми (когато ги имам), но в случая изревах, че тази няма да я бъде: за работата си въпросните сестри получават заплата, да си купуват коняци с нея! Та отидохме само с няколко букета. Леле - как само ме гледаха онези с белите престилки, и досега ме побиват тръпки!..

morrt каза...

"Малките" дребнави душици нямат "наяване". Не им се сърди. Божа работа. Просто ги заобикаляй.

Анонимен каза...

Колега Николов,и аз не давам бонбони, уиски и прочие на докторите, затова че са ме лекували. Това им е работата. Букет и картичка за празник е напълно достатъчно. Поради тази причина и не приемам традицията на класния да се подарява подарък за всеки празник - и цватята стигат.

Морт, старая се да ги заобикалям, ама все се блъскам в някоя. :(

Анонимен каза...

От много отдавна има такава практика – не се учудвай. Все пак някой ти носи нещо много ценно в къщи...

Анонимен каза...

Хм, аз всеки път се чудя същото за доставчика на пица, който ми я носи вкъщи, когато аз плащам за доставката. Редно ли е да се дава бакшиш или не?

Анонимен каза...

Аз приемам бакшиша единствено в ресторантите, когато наистина сме доволни от сервитьора, но не и като нещо задължително.

Анонимен каза...

Държавата плаща на пощите 42 милиона лева за раздаване на пенсиите.Аз ползвам дебитна карта и на осмо число тя е заредена с пенсията ми.Нямам излишни нерви да се занимавам и с пощаджийки.

Анонимен каза...

Всъщност тая традиция е още от пред-социалистическо време, но по времето на социализма беше много разпространена, защото повечето хора бяха назначавани с много ниски заплати с презумпцията "те ще си изкарат". Така бяха сервитьорите например.


Между другото по подобен начин се пракикува в много страни. Мой приятел ми разказа за Торонто - разносвачите на пици получавали от собственика средства точно колкото да си покрият разходите - за бензин да речем и за да остане нещо за тях разчитат на бакшишите.

Не знам в нашите пицарии, които предлагат такава услуга как е, но нищо чудно да са усвоили "челния опит".

Анонимен каза...

Знам ли?

Unknown каза...

Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава.
Народна мъдрост :) Жалко, че е само теория, а не практика

Анонимен каза...

Няма как да изкореним тези порядки.Аз най се дразня като видя лекар да гледа жадно.Живота ти е в техните ръце, я те вперили един такъв поглед......

Анонимен каза...

И пак не ми казахте дали и другаде има такава практика или е само тук.
Канев каза за себе си, но другите в софия, които получават парите си на ръка?
???

dimka53 каза...

такава е практиката във всички градове(за селата не знам),но със сигурност и там го правят.държавата плаща на пощите,но пощите не плащат на раздавачите
(като изключим тези,които са по трудов договор),назначават по граждански договор без право на процент срещу извършваните услуги,само на минимална заплата.Е как си мислите,защо да се отказват от такава добавка..

Unknown каза...

Защо оставяме бакшиш на таксиджии, сервитьори, разносвачи на пици... А и ако си пенсионер, който няма кого да почерпи... всъщност, не ми се вижда чак толкова странно.
Виж, на каса повече от 10 ст. не бих оставил...

Анонимен каза...

Димка, не съм наясно как и колко получават раздавачите. Това е нов аспект - не съм се и замисляла даже.

Петре, тук не съм съгласна - ако искат да почерпят някого, винаги могат да намерят. Както не сме длъжни да оставяме винаги бакшиш на изброените от теб, така и те не би трябвало да са длъжни. Още повече има доста пенсионери, които ходят и на театри и на сладкарници, на ресторанти. С две думи могат да дадат пари за почерпка на някого.