14 ноември 2009

Гледам по чужди телевизии

Гледам неща, които ми липсват и ги няма по нашите телевизии.

На мен лично бързо ми писва от залитането по турски сериали, по танцувални състезания, по комедийни програми, риалити формати и прочее.
Въртя по чуждите програми и освен такива с научнопопулярна насоченост гледам и някои руски канали.
Удоволствие ми доставиха например сериалите "Магьосницата", "ЖП-ейци", "Селска комедия" и "Терористката Иванова". Все филми на актуални, делнични теми. Много различни от сълзливите мелодраматични турски, мексикански и какви ли още не сериали от по 500 епизода.

"Ворожея" - 4 серии, в които младо момиче остава без работа, без приятел и без пари. В безизходицата й помага нейна приятелка с бърз и предприемчив ум - организира фирма за омагьосване и размагьосване, в която главната героиня участва без особен ентусиазъм...








"Путейцы" (информация с клипче) - 16 серии, посветени на живота на служителите от руските железници - полицаи, стюарди, началници на влакове. Всяка серия е със свой сюжет, както и всяка смяна на служителите се отличава от другата по това кой, накъде, защо и как пътува.






"Деревенская комедия" - 12 серии. Животът в малко селце, населено от уж обикновени хора. Страсти, проблеми, любов, конфузни и смешни ситуации има, както в истинския живот.





"Террористка Иванова" - 8 серии. Кучето на новобогаташ напада детето на главната героиня. Съпругът й стига до саморазправа и скоро след това умира. Героинята е решена на крайности в търсене на справедливост. Полицаят най-неочаквано е на нейна страна. Това не е ли проблем и в нашия живот?



Обичам да гледам и предаванията "Моя родословная", "Фазенда", "Модный приговор", "Пока все дома" (специално рубриката "У вас будет ребенок") и "Давай поженимся" на ОРТ, защото имат цел, различна от чистото забавление.

"Моето родословно дърво" разказва за това как хората да търсят своите корени - къде и как да открият информация. Във всеки епизод герой е някоя известна в Русия личност (днес това беше солистът на ЛюбЭ - Николай Расторгуев).

"Фазенда" е кратко предаване за това как да се постигне удобство и уют в жилището и на вилата. Невероятни дизайнерски идеи и решения се представят, от които всеки спокойно може да си открадне нещичко.

"Модна присъда" ни показва как човек може да изглежда и да се чувства великолепно. Няма негативно отношение и упреци дори към хора с фигури и лица далече от идеалните. Обикновено промяната е невероятна. Дава ми наистина положителен заряд.

"Докато всички са вкъщи" всяка седмица гостува на известно семейство, с което водещият си говори на различни теми - деца, предци, семеен живот. спомени за минали години. Рубриката им "Ще си имате дете" е посветена на това да се представят деца от детските домове, за които да се намерят родители.


"Хайде да се оженим" може би по нещо прилича на някогашното наше предавне"Адрес 4000", но съвсем не е така печално. Напротив дори е много оптимистично. В него има един герой, на когото се представят трима кандидати (мъже или жени), от които той си избира "половинка". Надеждата е някой ден тези двамата да се оженят.

Може да е въпрос на лично възприемане на нещата, но обичам да слушам и гледам предавания, от които може нещо да науча. А тези ми дават усещане за приложност, полезност, за образование и семейна памет. В края на краищата ме карат да се чувствам спокойна, защото не се търси скандалното, защото не се рови в мръсното бельо на хората, не ме натоварват емоционално и психически.

Защо пък да не ни покажат по телевизията нещо хубаво, вместо непрекъснато да ни заливат с помия? Би ми харесало.

Няма коментари: