26 март 2010

Чудя се

Станах свидетел на разговор, свързан с огласяването на хубава новина от училище.
Става въпрос за отпуснати пари (сериозна сума) от чужда страна за ремонтиране на тоалетните помещения в цялото училище. Едната колежка поддържаше тезата, че това трябва да се огласи широко, а другата се съгласяваше, ама само донякъде. Според нея да се тръби, че парите са отпуснати за ремонт на тоалетните не е много хубаво. Звучало някак си... недостатъчно сериозно. Тя била написала, в някакъв текст за пред обществото, че парите са предвидени за "ремонт и реновиране на материално-техническата база".

Чудя се какво толкова срамно има в това да се каже истината в прав текст. Защо да не си кажем, че тоалетните в съответното училище са в ужасно състояние (откак е построено училището надали са ремонтирани истински) и сега е дошъл техният ред за подновяване? Странни скрупули ни тормозят!

ПП А като си оправим тоалетната у дома, се хвалим наляво и надясно каква санитария сме сложили и колко пари сме вложили. Чудя се.

2 коментара:

tina каза...

Интересен въпрос... може би разликата идва от това, че за обществени места санитарните възли винаги са последен приоритет (и ако се съобщи, че ще се прави ремонт там, може да има възражения не би ли трябвало да се ремонтира нещо друго преди това, т.е. не може ли парите да отидат първо за еди-какво си...) докато у дома е въпрос на статус- но не е само българска черта (за личните бани говоря... за тези на обществените места е отделен въпрос). Например, на Запад оценяват как се развива потреблението, като се измерват разходите на населението за ремонти/подновяване на бани, кухни и балкони/градини- в тази последнователност (първо си модернизират баните, след това кухните и след това излизат навън), защото това се водят за неща, с които се сигнализира статус.

kenkal каза...

Да, има разминаване. :)