21 април 2010

Продължители на делото

Колко много и различни наследници има този литературен герой:

Генерал-майора в оставка Булдеев го заболяха зъби. Той жабуреше устата си с водка, коняк, слагаше на болния зъб тютюн, опиум, терпентин, газ, мажеше бузата си с йод, в ушите му имаше намокрен в спирт памук, но всичко това или не помагаше, или предизвикваше гадене. Дойде докторът. Той почовърка зъба, предписа хинин, но и това не помогна. На предложението да извадят болния зъб генералът отказа. Всички домашни — жената, децата, прислугата, дори помощник-готвачът Петка — предлагаха всеки свое средство. Между това дойде при него и управителят на имението му, Иван Евсеич, и го посъветва да се полекува с баене.

— Тук, в нашата околия, ваше превъзходителство — каза той, — преди десетина години служеше акцизният Яков Василич. Баеше за зъби — чудесна работа. Случваше се, обърне се към прозореца, пошепне, плюне — и като че ли не е било. Такава сила му е дадена...

— Къде е той сега?

— След като го уволниха от акцизното, живее при тъща си в Саратов. Сега само от зъби се прехранва. Ако някой го заболи зъб, отиват при него и помага... Тамошните, саратовчани, в дома си лекува, а тия от другите градове, тях по телеграфа. Изпратете му, ваше превъзходителство, телеграма, че тъй и тъй стои работата... раба божия Алексея го болят зъбите, моля да ги излекувате. А парите за лечение по пощата изпратете.

"Конска фамилия" А. П. Чехов

Достойни продължители на делото на този лечител са всичките му там врачки и баячки, екстрасенси и магове, които "помагат" и "спасяват" от физически и душевни мъки по телевизията, по телефона, чрез SMS, от снимката във вестника, по датата на раждане и кой знае още как.
Със същия успех ще се излекувате, ако на въпросния литературен герой му пратите телеграма и пощенски запис. Е, какво пък - ако не помогне, няма и да навреди! ;)
Благодарности на "Моята библиотека" за богатия фонд.

Няма коментари: