29 юли 2010

Имам въпрос

Има ли право собственик на диплома за средно образование, записан в университет за редовно обучение, да си получи за ден или два документа и пак да го върне?

Нашият казус е следният: синът се записва за студент, но държи да се запише и 13 клас. И на двете места изискват диплома оригинал - в университета* тя ще се съхранява до неговото завършване, а в училището е нужна само за записването (правят й копие и я връщат). Проблемът възниква заради правилото университетът да не предоставя дипломата по никакъв повод и за никакъв срок, щом вече е прибрана в неговите архиви. Да, ама от близки разбрах, че в СУ при записването са обяснили, че ако дипломата е нужна, може да се изтегли срещу разписка и след това отново да се върне.
От друга страна записването в училището започва след 23 август, а дотогава студентите вече трябва да са се записали (с две думи да са предали дипломите за отговорно пазене в администацията на висшуто училище).

За мен е важно да получа отговор.
*ТУ - Варна.

3 коментара:

Златина каза...

А нотариално заверено копие няма ли да свърши работа?

Andriana каза...

Здравей, Кенкал, от известно време следя блога ти, видях го от Режицата не ножи...

Та по твоя казус: Да, във всеки един университет има право студентът да изтегли дипломата си за кратък срок от време, обикновено 5 работни дни, но по-сложно идва за вас, защото синът ти е току-що се записал. В такъв случай могат да направят проблем и да не ви разрешат да я изтеглите, понеже има "риск" да се запише едновременно в 2 университета. А тази година, както стана известно, местата за студенти значително надхвърлят броя на кандидат-такива. Всеки университет ще се бори със зъби и нокти да си попълни бройките, както става със средните училища и гимназиите последните години. Искам друг вариант да ти посоча, освен нотариално завереното копие: от 2 или повече години в сайта на МОМН има регистър на издадените дипломи, където се влиза по ЕГН. От там дипломата може да се разпечата като копие или да се сверява като с оригинал. Давам пресен пример, приятелят ми преди 2 дни трябваше да подаде дипломата си за легализация, за да изпрати легализираното и преведено копие в университета в Англия, в който кандидатства, но датата съвпадаше с последния ден за записване в СУ, където също е приет и му е резервен вариант. Ако не си легализира дипломата, губи шанса си да влезе в Хъл юнивърсити, където иска да учи следствена химия (в България няма такава специалност); ако не се запише в СУ, губи шанса си да учи тази година в България, ако не му отпуснат заем от чуждестранния университет, като от СУ в последствие може да се отпише. С много търчане наляво-надясно в сряда оправихме всичко, като дължим огромна благодарност на служителките в администрацията на МОМН, които пиеха да легализират дипломата, гледайки интернет варианта й. Пожелавам ти успех със справянето с проблема ви. А всъщност може ли да се запише едновременно 13ти клас и 1ви курс ? Първото все пак е специализация, ако не се лъжа ?

kenkal каза...

Злати, за този вариант вече сме подготвени. Дано да стане.

Ania, вярно е, борбата за студенти е сериозна, но вече първата семестриална такса е платена и това, според мен, си е сериозно основание да не ходиш другаде. 13-ят клас му е важен, защото има хубава специалност от средното училище. Техният випуск (и още два преди тях) е сериозно прецакан, защото не им разрешиха да сбият материала от 13 клас в 11 и 12 и сега имат диплома за гимназия, а професионална квалификация - не. Излиза, че 4 години е пръснал на вятъра. поне им разрешиха да го карат (този глупав 13 клас) задочно, но ето че и такивва пречки изникват. От друга страна за едното явяване на изпити за ПКС да се губи цяла учебна година и тренинга да се учи е глупаво. За варианта с регистъра на всички издадени дипломи в сайта на МОМН не се бях сетила, затова благодаря сърдечно. Все пак е още една пътечка. :)
Много бивши ученици и настоящи студенти съвместяват двете неща още в първи курс. Малко е натоварено, но си струва, защото не си губи ПКС-то от професионалната гимназия и в същото време не си губи година за университет.
И още нещо има - ако тази година пропусне да запише 13 клас и го направи в някоя следваща, ще му се наложи да плаща (а започнаха по учебен план с 5 години обучение).