01 януари 2011

Нова година // Васильовден // Сурваки

Както и да го наричаме, този ден си е празничен.
Моите именици - мама и малкото ми момче - черпят, ходят мокри (нали всеки гледа да ги окъпе за здраве), срещат и изпращат гости. Живи и здрави да са ми - в тяхна чест продължаваме наздравиците през целия ден. Все хаир и късмет им наричаме! И дано от здраве да не се отърват цяла година!
Сурвакането обаче ми липсва. Бях дете - обикалях от къща в къща в нашата махала в Нови пазар; пораснах - гледах как дребните шарят рано сутрин и налагат гърбините на махмурлиите чичковци и ранобудните стопанки; дойде ред и аз да срещам сурвакарчета - ама няма. Имаме мънички съседчета, не е като да нямаме, ама не идват. Все си мисля, че сурвакат само в собствения си дом и родните си баби и дядовци и другаде не ходят. Дали някакви скрупули спират родителите да водят децата си да сурвакат, или чист мързел? Което и да е, традицията да те сурвакат за здраве фарфалачета с грейнали очета вече я няма. И тя на свой ред върви към херметизиране и нафтализиране - ще гледаме читалищните самодейци как представят обичая и туй то. Ще се радваме на дечковците от детските градини и началните класове, които сурвакат дружно господата кметове, министри и други важни особи в последния работен или учебен ден от декември. Ама това не е истинският обичай! Не е и в точното време!
Както и да е де! Да сме живи и здрави! Да посрещаме с радост и нови надежди всеки Васильовден, всяка Нова година! И който може да снима съвременните сурвакарчета, да снима, че да има доказателство за живия още обичай!

7 коментара:

Гарга Рошава каза...

едно време си беше класика сутрин на първи да минат 1-2 вълни циганчета-сурвакарчета, непознати, но майка винаги имаше приготвени за тях торбички с портокал, шоколад, орехи и разни други нещица вътре, вкл. и някой лев. после обаче изнагляха и се сърдеха ако няма или ако са малко парите, тя спря да им отваря, те спряха да идват...

kenkal каза...

Даааа, времената се менят. Моите спомени пък не включват циганчета.

Unknown каза...

Да са ти живи и здрави именниците, Нели!

svetlina каза...

Нееее :) Нови пазар?
Колко е малък светът :)
Мен там тази година ме сурвакаха, ама не с дряновица, че отрязали дряна съседите :)
Хайде, хаирлия да е 2011 :)

kenkal каза...

Малък е, Светлина, много малък!
Тебе са те сурвакали в Нови пазар, ама мен във Варна - не. мина и замина празникът - поехме работната седмица. Дано е хаирлия и за теб! Бъди здрава!

Unknown каза...

Само в Нови пазар и Силистра не съм стъпвал, дано тази година успея да ги посетя :)
Успешна година и от мен:)

kenkal каза...

За завиждане си, Емо - само на тези две места в страната да не си стъпвал! Аз пък имам да обикааалям... Ама кога ли ще стане? Ха, дано успееш през новата година! Успешна и за теб!