19 август 2012

Киноложка изложба и състезание при нас в Аспарухово

Не очаквах и не знаех, че при нас в парка на квартала ще се проведе такова нещо. Не бях посещавала нито състезание, нито изложба на кучета. Е, и това видях със собствените си очи. 
Участниците показаха най-добрите страни на своите питомци. Аз лично бях впечатлена от дисциплината и поведението на две кучета - българското очварско куче, което стана и шампион на състезанието днес, и немската овчарка, която беше подгласник на шампиона. 
Пролича страхотната работа на собствениците на животните. Те изпълняваха командите  на стопаните си, заставаха в стойка и стояха до следващата команда, игнорирайки всички дразнители около себе си. Немската овчарка даже демонстрира свръхпослушание - в продължение на минути седеше, гледайки в очите стопанката си, и не помръдваше, ако не й бе заповядано.
Видяхме на живо и танци с кучета (Фрий стайл) и спорт с кучета, подобен на конния паркур (забравих думата, с която го назоваха).
Страхотно е, че видях добри примери за възпитание на кучета и дресура с уважение и търпение, а не с камшик и нерви.Няма коментари: