17 февруари 2013

Новият стар парк на Нови пазар

 Това е новият облик на нашия парк. Има ги старитедървета, красиви и поизкривени от преживените години, но са засадени и много нови. Алеите са прекрасни - някои идеално прави и симетрично разположени от двете страни на градинките с рози, други - виещи се тайнствено и много романтично сред растенията. Двете детски площадки, предназначени за деца до 3 годинки и за по-големи - до 12 години, впечатляват. Аз лично за пръв път видях люлка за деца в инвалидни колички. Фитнес уредите, тенис кортът и скуош игрището със сигурност ще привличат хора от всички възрасти. А колко завистливи коментари от "големи" граждани ще се чуят...
Само едно ме притеснява. То е старата тоалетна, която не само трябва да се обнови, но и да се обезопаси. Първо, достъпът до нея е само по една алея, а би било добре да се изгради алея и откъм детските площадки. Все пак, детенцето като се сети, че има нужда, трябва да стигне по най-бързия начин до съответното място, а не да се крие в храстите. Второ, пред входа за жени има открита шахта, в която може да скочи в бързината както детенце, така и голяма жена. Трето, нужно е да се сложат и врати, и осветление, и мивки в тоалетната. Тази си е оригинална от преди много години, но си е годна за ползване по едни доста остарели стандарти. А и защо да няма още една? На друго място.

Вярвам, че през пролетните и летните месеци тук ще е пълно с народ, както е било някога. Аз помня колко добре си изкарвахме като деца и като юноши сред зеленина и спокойствие.
Дано само се стопанисва добре от ползвателите си и истински собственици - новопазарци!


Няма коментари: