12 юли 2015

Само за двореца на Чаушеску, Бук

Впечатлена от сградата на Парламента на Румъния, си мисля, че освен историческа стойност, освен пример за недостигнатата в същите размери родна грандомания, този нов дворец е пример за патриотичен проект, реализиран за по-малко от 10 години, и за модерен бизнес с политически, националистически и дори културен привкус.
Наричан още Дворецът на Чаушеску, Парламентът всъщност никога не е бил обитаван от бившето румънско величие, а само започнат по негова идея. Реализиран за периода 1983 - 1993 година, като след екзекуцията на Чаушеску за около 2 години строежът спира. Приближените на детронирания велик румънски вожд имат желание да срутят всичко, но проектът е на 70% построен и събарянето му би струвало по-скъпо от довършването му. Така Дворецът става факт и приема своите обитатели през 1993 г. 
Има 1000 зали, в които всеки детайл, от най-големия до миниатюрния, е дело на румънски ръце, ползвани са и изцяло румънски суровини и материали. Работили са стотици архитекти, дизайнери; хиляди работници, дори затворници. Не без гордост гидът уточни, че всеки румънец може да каже, че и той е работил за построяването, декорирането или обзавеждането на двореца.
Комплексът е вписан в рекордите на Гинес по няколко показателя - инфо има, потърсете си го сами! ;-) 
Посетителите се допускат в сградата след предварителна заявка и при точно спазване на уговорения час и правила. Стойност на билета - 25.00 леи (около 12 лева), вкл. се и екскурзоводска беседа.
Тъй като това е действащ  Парламент, не всеки път се посещават едни и същи зали - посетителите се разхождат само там, където в съответния ден няма да пречат.
Нашият преводач допълни обясненията на служителката гид с някои пикантни подробности и те сигурно ще допринесат за това спомените ни да са по-дълготрайни. Дано повече туристи имат това удоволствие!

От хората в нашата група чух разнопосочни изказвания - някои се прехласнаха по пищността, размаха и помпозността на двореца, а други цъкаха с език и се чудехана това, че са съборени красиви стари сгради, за да се построи "това".
В този ред на мисли...
Читателю драг, иди, виж и реши за себе си дали си е струвало и защо!
:-) 

Няма коментари: