04 август 2015

Игра на въпроси и отговори - І

В написаното за Севлиево споменах, че сме научили и разбрали някои неща от нашия гид в града.
 На този етап нямам отговори в коментар нито в блога, нито във ФБ. Възможно е нищо от развълнувалото мен да не е интересно на хората, прочели статията. Понеже е възможно в скоро време и аз да забравя отговорите, тук ги вписвам в разбъркан ред. Ако за някого представлява интерес, може да каже кой отговор на кой въпрос е съответен.
  1. Какъв е тайният знак на кореняците севлиевци?
  2. Коя е официалната европейска столица на тиквата? Защо?
  3. Как най-младата снаха в семейството е била избавена от угрозата сериозно да се изложи пред гостите, докато по задължение им поднасяла ракията в позлатени сребърни чашки?
  4. За какво се ползвали двата странни каменни предмета, стоящи на двора в Дандоловите къщи, които подозрително приличат на тръмни?
  5. Що е то табахана и по какво да я познаем?
  6. Какви били двете най-важни съставки за обработка на кожи и как изпълнявали неприятните си задължения находчивите чираци в табаханата?
  7. Кои са трите обекта в Севлиево с национално значение?

 А) Тиквенбург. Тръгва оттам, че габровци наричат местните хора кратунковци. А кратуни и тикви са все едно. Уж на шега, но в града си има едноседмичен ежегоден вече фестивал на тиквата. И понеже в есенната седмица това е градът на тиквата, ей ти е - Тиквенбург. Или иначе казано...
Б) Ползвали ги само турците, които били дошли някъде от Анадола. Вечер напълвали един бакър с вода от чешмата или от реката, изливали я вътре и поставяли бакъра отдолу. През нощта  водата се процеждала през варовика и на сутринта хората разполагали с филтрирана вода.
В) Хоталич, иконостасът в храм "Св. Пророк Илия" - шедьовър на тревненската иконописна школа и Батошевският мъжки манастир „Успение Пресвета Богородица“ .
Г) Простичко, но ефикасно! Подносчето е така изработено, че сребърните чашки с високи елегантни столчета се надяват на почти толкова високи шипове, стърчащи от равната повърхност. И да треперят ръцете на младата булка, и да се спъне, няма да събори чашките.
Д) Смрадликата (тетрата) се сушала и се стривала на прах в специални съдове. Освен нея обаче трябвало да се събират и кучешки изпражнения. Най-новите чираци (онези на най-долното стъпало в йерархията, които имали нещастието дори да спят в работилницата) имали задължението да ходят по града и да събират кучешките лайна. Имало и по-находчиви. Те намирали някоя разгонена кучка, връзвали я и обикаляли града с нея. Щом се събирала глутница жадни за любов псета, водели кучката в двора на табаханата, хлопвали вратата и... Разполагали с източник на суровина на място!
Е) Работилница на два или три етажа, в която се обработвали животинските кожи до степен - готови за изработка на  всякакви кожени изделия - дрехи, обувки, дисаги и т.н. Обикновено от всички страни на втория и третия етаж имало тесни тераски и парапети, върху които се простирали кожите, за да съхнат.
Ж) Палецът! Добре извит нагоре.







Още един скрит въпрос има в текста. Ще се радвам да получа отговор на него.

Няма коментари: