20 октомври 2007

Що за фамилия?


Като започнах темата за българските имена, не мога да подмина многообразието във фамилиите на нашего брата - българина. Има много обикновени български фамилии, образувани от собственото име на някой дядо. Примери много - Стоянов, Петров, Георгиев, Колев и т.н., и т.н. На мен лично много са ми интересни особените български фамилии. Тези, които са редки, запомнящи се. Случва се понякога те да звучат малко смешно на съвременника, но са с дълбок смисъл, носят послание в себе си, говорят за родовата принадлежност и история. За една такава фамилия- Газибаров - стана дума в коментарите в Свежо (Абе защо се губи вече няколко дни?) след статията за уникалните наши имена. Изяснено ми беше, че името е образувано от две думи - гази и бара (ручей, рекичка, поток) - и значи ходи по вода, гази във вода. Аз имах една колежка с такава фамилия и на работа въобще не я казваше - имала е случаи на гадни подигравки заради мръсното ни мислене и замяната на първото а с ъ. :І Та да се върна към собствената си слабост и интерес към подобни фамилии. Настоящата ми фамилия се състои от две части - първата част фамилното ми име по баща и втората придобитото след брака фамилно име на мъжа ми. И двете си ги харесвам. Но бащината си фамилия не дадох, защото продължава да ме свързва с моя род и произход; пък и не е чак толкова разпространена. Шегуваме се понякога с приятелки, че навремето бих накарала мъжа си да приеме моята фамилия, ако неговата беше някаква обикновена и често срещана. ;)

Следва един списък на фамилии на хора, които лично познавам и много харесвам.
Банялиеви - обяснението беше, че в по-старо време предците на тези хора са поддържали градската баня.
Боева - самата дама не знае откъде произлиза името, но го свързва най-прозаично с думата бой; наследник е на някогашни преселници от Русия и понеже прадедите и са били високи и снажни хора мисли, че е възможно да се търси семантиката и във второто значение на думата бой - височина, ръст.
Витлиемова - дядото се е казвал Витлием, но защо - никой не знае. Обикновени селски хора са били. Жалко, че не знаят повече за историята на семейството си и конкретно за това защо дядо им е носил това гръмко и префърцунено име за български селянин.
Делиборев - някога имало в семейството роднина на когото казвали Делибори=Лудия Борко, така се появило и семейното име.
Дюстабанлиева - на някого да не му е ясно, че произхожда от отличителния белег на повечето хора от рода - дустабан?
Кармъзов - някой от прадядовците бил с червендалесто лице и всички допълвали Кармъза към името му. После то се предавало от поколение на поколение като фамилия.
Кенарова - турската дума за край е кенар. Предците на тази дама са населявали единия край на селото. И понеже в другия край била разположена друга фамилия - Крайовите, на тези хора почнали да им викат Кенарята. Така от прякор името се превърнало във фамилия.
Конакчиев - свързва се с конак.
Кехайови - идва от кехая. Кехаята е бил нещо като началник на овчарите, ръководител, отговорник. Кехаята също е и по-заможен стопанин, който има много сюрии овце. Та това семейство, мои познати, са наследници на един такъв заможен роди техен родоначалник е бил един кехая.
Налбантов - произлиза от професията налбант (доколкото знам той подковава конете).
Чакъров - макар и рядко и сред хората има чакърести; т.е. с две различни на цвят очи. Е, оттук и прякора, а оттам и фамилията.
Шейтанова - идва от турската дума за дявол, придружава се от интересна легенда, свързана с един далечен прадядо и неговите премеждия.
Шереметова - не съм питала откъде произхожда името, но много ми харесва.
Юнаков - мисля всеки прави връзка с юнак, храбрец.

Сигурно някого съм пропуснала да включа в списъка си. Като се сетя или науча интересна фамилия, ще допълвам. Разчитам и на това, че вие, които се излъгвате да прочетете нещо мое, ще обогатите тази колекция с нестандартни български фамилии. Ако пък знаете и как се обясняват те, още по-интересно. :)

10 коментара:

Silvy каза...

Добра идея :)

Сещам се за няколко фамилии - първата е моята собствена - почти никой до момента не я е прочитал правилно :), а тя не е толкова трудна, но все пак не е често срещана - Щинкова. Честно казано не знам откъде идва. Питала съм родителите ми, но не знаят.

Още няколко - Кюмюрджиева, Чурчулова, Юрганджиева, Цървуланова, Щаранкова, Кьорова, Глуховска, Дерменджиев..и може би още знам..но не се сещам в момента. Ако се сетя, ще пиша пак :)

Snejka каза...

Моята фамилия е Шандуркова. Доколкото знам е единствената в България. Но родът ни е доста стар и имам роднини из цялата страна, а също и в Германия. Но корените ни са тук в Габрово, където съм и аз. Нямам представа какво точно означава, но бих се радвала ако някой може да ми каже:)
А иначе за фамилиите в Габрово знам, че обикновено са свързани със някой от занаятите, характерни за областта. Моя приятелка, например, се казва Брусева. Брус- това е камък, на който са се точили ножовете едно време, ако не се лъжа. А ножарството е бил един от най-развитите занаяти в Габрово. От това би трябвало да следва, че родът на баща и бил занаятчийски род:)
Ей за това много ми се иска да знаех малко повече за фамилията си:(
Но дано да съм била полезна с познанията си...:)

kenkal каза...

Silvy, страхотни имена - не съм ги чувала. Благодаря за отношението. Твоето е също много интересно. Ще се опитам да се поровя и да открия ... хм :) каквото мога ;)

Snejka, благодаря и за твоето допълнение. Наистина много често фамилните имена се основават на наименованието на занаят, но и доста често на прякор. :)

Анонимен каза...

аз пък съм моллов. идва от един от прародителите ми, на когото са казвали молла. демек начетен човек. я на кого ли съм се метнал :)
а за шеремет - знам, че е нещо от руски и значи бърз или шеметен. не могада извикам точен спомен, моля да ме извините за което.

kenkal каза...

По-скоро да се сетиш, че аз винаги го свързвам с летището Шереметиево, ама май нещо не ми се връзва...

Анонимен каза...

И моята фамилия е Моллов и все си милех че идва от "молла" което през турски времена и бил кмета на селото според баща ми... съшо съм чувам че идва от "молла" който е нещо като мюфтия. И аз не знам сега имам и трето преположение :)

Анонимен каза...

Здравейте, казвам се Александра Палчева...и са ми казвали ,че фамилията прозилиза от там ,че пра - пра - пра и аз незнам кой точно мой пра - дядо се бил казвал Палчо , интересно ми е да науча от къде идва фамилията - Беев.. ама така като гледам скоро никой не е питал и сигурно няма да науча скоро...нищо аз да си попитам... :)

Анонимен каза...

Александра, не мога да гадая за Вашето име, защото предположения може да има всякакви. Слабост на моите роднини, сигурно и на Вашите е именно липсата на родова памет за историята и развитието на рода за повече от две поколения назад във времето.
Вашето име може да се свързва с думата палец (ако някой Ваш прадядо е имал случка с отлязване или чупене на палец...?!), с глагола паля или с дума от чужд произход или направо чуждица - знам ли?

Колкото свои роднини и съселяни/съграждани питате, толкова по-добре. Може да стигнете до някаква история около името си.

Успех с търсенето! И не забравяйте да се похвалите! :)

dulce01 каза...

Аз съм с фамилия Багалийска.
Някои твърдят че фамилиите идват още от нашите прадеди от турското робство. Багалий идва от турски език и така се казва на човек, който е куц с единия крак. Мисля, че зад мойта фамилия се крие много интересна история :)).

kenkal каза...

Интересна фамилия наистина. Ще ми бъде интересно да науча повече.