30 октомври 2007

За и против

Днес големият ми син (почти на 16) беше на лекар отново. Има упорито главоболие и тръгнахме по лекари да търсим причината. Вчера след обстоен преглед и рентгенова снимка изключихме причината да е в зъбите. Днес са му правили снимка на синусите и специалистът (жена) установява, че има възпаление и го определя като сериозен проблем. Аз отидох в края на прегледа, когато вече тя изписваше лекарствата. Понечих да обясня, че от години не е пил лекарства, че чувства облекчение, докато е във водата, но реакцията беше стряскаща -10 дни на антибиотик (Зинат) и после евентуално физиотерапия. Проверих за стойността на изписаните в рецептата лекарства и се ужасих - над 60 лева за 5 дни!? А трябва да ги пие 10!?!
Бях готова да ги купя - нали за здраве всичко се дава. Хубаво, че звъннах на нашата докторка. Тя от години ни лекува с хомеопатия! И според нея антибиотикът не лекува синузита, а само приглушава симптомите. Та тя ме успокои и увери, че може да лекува синузит с нейните методи. Ще пие хомеопатия, а после ще ходи на физиотерапия. Въпросът, който е трябвало да задам (ама пусто като не разбирам от медицина), е защо не му направят посявка и тогава да се решава как да се лекува.

Какъв ми е проблемът?! Ами дразни ме това, че докторите, лекуващи по методите на класическата медицина, не изслушват оплакванията на пациента; че са забравили да се вслушват в тялото; че бързо и без много да се церемонят решават лечението да става с антибиотици (а е доказано, че те не са панацея). Доволна съм от нашия лекар хомеопат, защото тя отчита различни сигнали на конкретния организъм, че се вслушва в това какво говори пациента, отчита моментните различия и отклонения в обичайните предпочитания на човека пред себе си. Тя изслушва, съчувства, подкрепя, окуражава пациентите си. Тя е и лекар, и психолог и приятел. Може би другите лекари, принудени да спазват някакви процедури, да попълват документи, да гонят поизводителност или брой обслужени болни са забравили именно това, че болният иска да види в лицето на доктора човек, загрижен за здравето му. Ей това човешко отношение и внимание страшно ми липсва. Лошо ми е, че съм принудена да ходя по прегледи, после на всяко чуждо решение с моята докторка да правим ревизия и после да лъжа, че съм се излекувала с антибиотици. Ядосвам се задето не чувам простички обяснения от лекарите и задето не ми дават възможност сама да реша и избера за себе си вариант.

9 коментара:

Анонимен каза...

За неизслушващите доктори си права, ама моята лекарка се опита да лекува синузита ми с два вида хомеопатични топченца... предполагам се сещаш, че никакъв не беше ефектът.

GaN каза...

Деба тия лекари аз. Според мен първо пробвай с хомеопатични лекарства!

Моята лична лекарка в София ми постави диагноза синузит без дори да ми направи снимка :) и ме набуха с антибоитици.

kenkal каза...

Longanlon, има една основна подробност. Когато организмът е задръстен от други лекарства, много трудно може да ти повлияе хомеопатията. А ние се лекуваме с нея вече 8 години. Телата ни са чисти от лекарствени шлаки и много лесно ни влияе хомеопатията.
При нея принципът е като при Шрек - "По-добре навън, отколкото навътре". Аз съм преживявала лечебни кризи, при които много страшно излизат нещата навън, обаче на втория ден съм като нова.

Snejka каза...

Ми...как да ти кажа...майка ми е личен лекар...тя, за щастие, е от хората, които обожават работата си. Беше детски лекар преди, винаги е обожавала децата и прави всичко възможно да помага на всеки. Като се прибере вкъщи и често ми разправя за проблемите на някой пациент и разсъждава пред мен на глас къде е най-добре да го изпрати, кой специалист най-добре ще му помогне...абе направо се гордея с нея на моменти. Знам как много мои познати се оплакват от личните си лекари, за това, че не си мърдали пръстта и не им дремело за пациентите или че не били достатъчно добри специалисти. Само се чудят как да те оскубят повече и дотам. Така е. Пълно е с такива. Но има и други. Не се отчайвайте. И сред медицинските работници има "хора":)

Анонимен каза...

E, според мене предимствата идват не от хомеопатията, а от това, че си водите здравословен живот...

kenkal каза...

@ Snejka Не отричам, че и сред досторите има свестни хора. Дай Боже, да се увеличават!
@Longanlon По-скоро се дължи на това, че телата ни са чисти откъм антибиотици и синтетично добити лекарства.

Киро каза...

Здравейте, Аз се излекувах с Назодрен. Естествен продукт от циклама. Не знам дали има ефект при хроничен синузит, но носа ми се отпуши още с третото впръскване, главоболието спря.

kenkal каза...

Браво,Киро! Нали знаеш, че всеки организъм реагира по свой начин на лекарствата? Затова има доктори - да преценят конкретния случай.
Благодаря за споделената информация все пак! :) :) :)

Киро каза...

Да, принципно едни лекарства действат добре при едни, докато при други, не! Но така и не съм попадал на доктори, които изседват конкретния случай.
Верно, експериментирах с този препарат, но пък подейства! Благодаря за вниманието! : )