06 февруари 2008

Как се с*р* на метеното

Странно племе сме ние! Колко пъти съм слушала хора, обикаляли по чужбината, които възхваляват как в чужбина се правят нещата, как има ред, как се спазват правилата, как е чисто по улиците, как на излизане от строежите камионите задължително са с измити колела... Хубаво де, защо тука не правим поне малко от видяното по широкия свят, бе джанъм? Щото ни е кеф да се иза**ме на метеното! Народът мъдро го е казал.

Десетина дни ми се налага да ходя до селото, в което работя (Аврен - Варненско), с кола. Обикновено ползвам служебния транспорт и по-малко обръщам внимание на пътя (дремвам си), ама сега - няма как - всичко му научих. По принцип пътят е хубав. Правиха му добър ремонт миналата есен и пролетта, а един участък, който беше останал в ужасно състояние, го правиха непосредствено преди местните избори. Иначе казано - още си мирише на топъл асфалт. Кеф да ти е да караш по него.


Сега обаче е окъкан жестоко от множеството камиони, излизащи натоварени с отсечени дърва от гората. Лошото е, че в гората сега е доста кално, няма път, по който да се кара известно време, за да се изчистят колелата от самосебе си, камионите излизат директно на новичкия и чист асфалт и хубавият път прилича на черен междуселски път. Един ден ми се случи да пътувам около 5-6 километра след един натоварен с дърва ЗиЛ - нямаше как да го изпреваря. Той ръси буци кал през цялото време и по цялото трасе. Откъде извираше тая кал?! - Не знам!За мен това е огромен проблем - също за пътуващите по тази отсечка, за местната администрация и за данъкоплатците.

На първо място да изплескаш новоасфалтирания път е гавра с всички институции и с местните хора. На фирмите, сечащи горските масиви на Моминско плато, не им пука колко пари са налети за ремонта на пътя; не им пука и за това, че той става опасен - хлъзгав точно на няколко завоя; не им пука и за това какво разстояние замърсяват - калните буци се сипят дори на магистралната отсечка преди Варна! Противно е да си караш и да ти изникне купчина пръст или пък да се е изсипала кал на големи късове и да трябва да караш като по коловоз!
На второ място имам чувството, че никой не контролира откъде се извозва дървесината, на кои места са проправени нови горски пътища (сиреч са изровени от тежките камиони) и къде точно и по какъв начин тези ужасно мръсни камиони, с тонове кал по ходовата част, стъпват на асфалтирания път. Не е ли редно да има поне насипан с чакъл участък, където да се поизчистват колесниците? Според мен е даже задължително! Като се сключват концесии за "санитарна" сеч (или там, както се казва), не се ли договорират положенията с чистотата на пътя?! Ако има подобни клаузи, кой и как би трябвало да съблюдава изпълнението им?

На трето място стои въпросът с обезлесяването на доста големи участъци гора. Преди 4 години, когато започнах да пътувам за Аврен, пътят си вървеше през гората. Сега гора няма - толкова са разредени дърветата, че приличат на градски парк. Нищо общо с дива гора, в която би трябвало да има живот! Вярно, че е встрани от темата за пътищата и безопасността, комфорта и т.н., но е сриозен проблем от по-голяма величина.

Как да не ме е яд на това, че на метеното обичаме да с*р*м? Сами не ценим труда си, парите си и удобството си, а искаме другите да ги ценят. Че и само въздишаме как било на запад, в Япония или... не знам си още къде!? :(
Мнения и коментари?

6 коментара:

Анонимен каза...

vie samata kazahte 4e putq e napraven predi izborite mojebi i tozi problem 6te se re6i sled 4 godini kum septemvri.

kenkal каза...

А дотогава? Ще си джапаме като по каруцарски път :(

Анонимен каза...

Тези дни чух, че с закон спират износа на необработена дървесина за страни извън ЕС.

Unknown каза...

За калта по пътя. Обаждаш се на КАТ, ако се случва често и да ги изловят... ППЗДП, чл. 184, ал. 4 забранява да се изхвърлят или да се разпиляват предмети или вещества, които създават опасност за движението или замърсяват пътя или околната среда. Глобата е 50 до 150 лв.
За безразборната сеч въобще не ми се и коментира :-(

Анонимен каза...

едва ли ще ги заболи с тия 50 - 150 лв в тази игра за милиони взе едно да им разбиеш касичката с жълти

kenkal каза...

Май трябва да са го видели сами - често минават по същия този път. Служителите на КАТ и полицията :(