30 април 2008

Имперският манталитет

Смея да мисля, че много от англичаните, живеещи в България се държат с околните (наши сънародници) като пратеници на нейно величество Кралицата - изискват уважение, почитание и... като мисионерите в африка през 18 и 19 век. И на мен ми е гадно. Бясна съм например, когато на англичаните, живеещи от години у нас им се предоставят преводачи на всяка крачка. Е, как ще ме убедят, че много харесват България и уважават българите, като НЕ ИСКАТ да научат български? Имам конкретни примери, разбира се, но се опасявам, че ще бъда разкъсана на парченца от хората, които са безумно щастливи от присъствието на "добрите" си съседи на село, в града... или където и да било.
Тук искам да попитам за мнението и на други хора по отношение на един такъв казус:
Младо семейство от острова живее няколко години у нас. Праща детето си на училище и се занимава неизвестно с какво. Законът в България изисква децата чужди граждани да заплащат за обучението си определена сума пари. Освен ако родителите не докажат, че упражняват трудова дейност на територията на страната и плащат данъци и осигуровки у нас. Милите чужденци обаче се правят, че не разбират защо трябва да плащат за обучението на детето си тук и заявяват , че в Англия българите не плащат за образованието на децата им. На довода, че няма да плащат, ако тук се осигуряват, отвръщат " Ха, ние плащаме всичките си осигуровки в Англия! Защо е нужно да плащаме и тук?"
На всичкото отгоре идват на среща с директора на училището с работните дрехи, изцапани с вар, цимент, бои, петна от храни и т.н. - нещо, което показва абсолютно незачитане и неуважение към институцията училище!?
Е, не е ли това имперски манталитет? Не е ли високомерно отношение към туземците? Не е ли подигравка с държавата и нейните структури?
Аз не уважавам тези хора- много често те са с антисоциално поведение. Не съм щастлива от тяхното присъствие като съседи!
Вашето отношение и мнение?

9 коментара:

Анонимен каза...

хмм
Ами по въпроса за имперския манталитет не мога да кажа нищо, просто защото не познавам англичани, живеещи в България (не, че няма и такава порода животни). Вероятно има някакво такова явление, защото колкото пъти съм бил зад граница в някоя от т. нар. "бели държави", винаги се усеща някакъв негативизъм към българите (макар и не от всички, макар и до някъде основателен). Като си помисля само какво пише в чуждите вестници (особено английските) за нас и имайки предвид, че ако не 100% верни, то тези неща са поне близки до истината, направо лошо ми става... За съжаление идвайки тук вероятно тези хора не осъзнават, че са "на гости" и продължават да се чувстват като нещо повече. Трябва да се вземе предвид и факта, че разполагат с доста по-големи финансови възможности от нашенеца, което също си е предпоставка за известна високомоерност .Това за парите се отнася не само за чужденците - обърни внимание как се държат повечето бълграри с парички в джоба спрямо останалите. Не коментирам как са придобити парите - мисля, че това няма връзка със самочувствието - дали са от мама и тати, дали са от рекет и контрабанда или от получаване на прички под масата, или пък си някой с добре платена работа - архитект, инженер и т.н.

По въпроса за образованието на децата чужденци - мисля, че съвсем не си права. Доколкото знам и ние и англичаните сме члЕнове на ЕС, а в ЕС май няма двойно данъчно облагане така, че няма как да плащат данъци и тук и там. Освен това наистина така, както нашите ученици/ студенти се ползват с равни права и плащат еднакви такси заедно с техните студенти, в техните учебни заведения, по същия начин и техните деца не би следвало да плащат повече от българчетата тук. Ще дам само един пример, защото наскоро ми се наложи да се поинтересувам: българските студенти плащат точно толкова за британските университети, колкото и местните, НО освен това имат право да теглят и кредити ТАМ, за да си покриват таксите по обучението (също както и тамошните студенти).

Анонимен каза...

Съжелявам, че пиша втори коментар, но просто току-що се сетих още нещо - шумът, който вдигнаха от СУ и Медицинска академия (а май и от други университети) за това, че влизайки в ЕС гръцките студенти (не мисля, че има много студенти от ЕС, учещи в България, освен тези от Гърция) няма да плащат повече високите такси за чужденци. Просто искам да кажа, че този закон, за който говориш май не се отнася за англичаните, а също така и за останалите жители на ЕС.

Христо Панев каза...

Това е селяндурщина, а не имперски манталитет. Имам близки впечатления от куп англичани пребиваващи в България и смея да твърдя, че това поведение се дължи не на останки от миналото на Имперска Великобритания, а на най-обикновена и прозаична селяндурщина, липса на добро възпитание и липса на образование. Но все пак можеш да си доволна, че не си налетяла на Ирландци в България...пред тях Англичаните са далеч по-малкото зло...

Snejka каза...

Ами аз имам удоволствието да познавам и ирландци и англичани. Едните са големи пияници/ама наистина големи, не съм виждала руснаци да се отрязват така...и мъже и жени пият мноооого/, а другите, както добре описваш в този пост, се правят на аристократи. Последният път когато правихме услуга на един англичанин и аз му казах, че английският език ми се струва най-лесния за научаване и той сам ми призна, че англичаните, включително и той, си падат мързеливи, и ако има как нещо да се свърши с минимални усилия, те ще го свършат така. И били свикнали навсякъде да им се превежда като отидат. Този англичанин го познавам от 2 години и още не е научил български. Няма да споменавам колко услуги сме им вършили/на него и жена му/, колко пъти съм се проявявала като преводачка на тези мързели и как не съм видяла нищо в замяна...лицемери с чувство за хумор докато им свършиш услуга и после не можеш да им стигнеш носа с пръчка...

Анонимен каза...

Здравейте, и аз познавам достатъчно англичани от острова, и съм на мнение че са определено империалисти. Това изконно не може да ги промени.
Великобритания не е пълноправен член на ЕС, а в същност се ползва с редица привилегии. Отностно обучението на техните деца в България, със свидетел че в университетите плащат такси, които в пъти са по - високи от таксите на нашите студенти и смятам че това е с право. До скоро, преди членството ни в ЕС, ние също плащахме двойни такси обучение в Великобритания, и не смятам че като са от острова следва да плащат такси като нашите студенти.

dido55 каза...

zdraveite,az giveq 4 godidni v uk i 6te kaga samo 4e kakto navsqkade ima selqni to i tuk e palno s takiva.dage pove4eto koito idvat da giveqt v bg i romaniq sa takiva selqni i marzeli 6toto tuk ne mogat da se opravqt nikade.tovca 4e idvat s rabotni drehi i zelite okalqni e za6toto te taka si hodqt.ne vqrvam 4e nqkoi inteligenten angli4anin 6te otide da gibee v bg samo za6toto e po evtino.tiq koito ne mogat da q svar6at nikakva idvat bg i si giveqt sas pomo6tite deto im pra6tat ot uk.spored men nqmq lo6o 6toto vkarvat pari v bg ama ne mislq 4e trqbva da se otnasqme kam tqh kato kam nqkakvi po vishi sa6testav 6toto prosto ne sa.

kenkal каза...

Е, потвърждават се повечето от моите впечатления. Благодаря на всички за отношението :)

GaN каза...

Интересни коментари и то от хора с досег до въпросните индивиди :)

Чудя се само, защо тогава в медиите всички англичани, които показват винаги обичат България и са по-примерни граждани и от нас ;)

kenkal каза...

В медиите обикновено всичко се показва цветущо и прекрасно. Обикновено ни представят истината, не такава, каквато е, а такава, каквато ни се иска да бъде. Малко са тези, които показват истинското лице на живота - защото много често е фалшиво красиво, или грозно.