31 май 2008

Ден без тютюнев дим

Да бе, да!
Къде? Кога?
Днес. Навсякъде по света.
Ааа, ми мноо хууу! Огънче имаш ли?

Не че съм чула точно този диалог, но ...
Днес бях на състезание по колоездене - майсторско каране на велосипед и крос. Организирано по традиция в нашия квартал от ТД "Хан Аспарух", подкрепено от Община Варна и посветено на деня на детето - 1 юни. Провежда се в парка на квартала - зеленина, морски повей, чист въздух. Ученици от 4 или 5 училища са организирани и участваха в състезанието.
Стоим с една позната, тя вади цигара и пали. Казвам и какъв ден е днес и тя ми отговаря, че като е навън може - другите не усещали вредата от нейния пушек!? И един мъж (от организаторите ли, от учителите ли - не разбрах) беше запалил - и при забележката на един от съдиите отговори, че той не знае за този ден. И продължи да си пафка.

Та думата ми е, че трудно такива кампании пробиват у нас и намират привърженици. Повече се включваме в празници, свързани с почерпки на маса.

4 коментара:

GaN каза...

Ех, мила родна картинка... :)

Snejka каза...

Да бе, не се усещало на открито. Глупости! Навсякъде се усеща, когато не си пушач. Ей там е проблема, Че непушачите приемат празника, а тези които трябва да вземат поука "си бият паса". Няма по-егоистично нещо от пушенето. Да вредиш на останалите без изобщо да изпитваш и капчица угризение за това/фактът, че прецакваш собственото си здраве въобще не го и споменавам/. И вместо да каже поне едно "извинявай" на стоящия до себе си, дето няма никакво желание да диша гадния дим излизащ от устата и "раковата пръчка" в ръката му, пушачът ще каже "то това не ви бърка вас, нали е на открито".

Боян Пищиков - Архиватора каза...

ама чакай малко, аз имам правото да не съм съгласен с този ден, както и да не съм съгласен с ритуалите на други религии или марсианци

ами ако има ден без учители, ти кво ще напрайш - ще спреш да си учител да 24 ч ли?

Яааааа кесарювото - кесарю!!

kenkal каза...

Ех, Кесарю, твоето право си го спазваш, ама моето и на другите пушачи правото никой не го ще!