17 май 2008

За пръв път историческа възстановка във Варна

По случай деня на музейните работници на територията на музея "Владислав Варненчик" тази вечер се проведе възстановка на последната битка на рицарите на Ян Хунияди и Владислав Варненчик с турските войски на Мурад ІІ при Варна. Тя се състояла на 10.ХІ.1444 година след един дълъг победоносен тур от Никопол до Варна и за съжаление войските на полския крал били разбити. Момчетата и момичетата от варненския клуб "Чигот" се превъплътиха в ролите на защитниците и нападателите на Варна и пресъздадоха паследната атака, при която турците побеждават.
Много хора се бяха събрали да гледат възстановката и по мое впечатление останаха много доволни от представлението. Но има и какво още да се желае - добре би било да се предвиди място за зрителите. Просто този път не беше възможно достатъчно добре да се наблюдават бойните действия. И още нещо - управата на музея може да помисли и за озвучаване на събитието.

Речта на уредничката преди самата битка сигурно е била хубава, сигурно е разяснявала историческите събития, на които ни направиха съпричастни от "Чигот", но никой не можа да я чуе. Защото минаващите по улицата коли заглушаваха думите и.


Все пак - добро начало бе поставено днес. Хората доведоха деца и внуци, разказваха - кой колкото знае - за събитията и накрая посетиха музейната експозиция като за десерт.

Догодина обаче ще очакваме повече.
Сега ще се опитам да публикувам клипчето, което заснех. Дано и на вас то се хареса. Поради технически причини сега пускам само няколко снимки. Клипчето ще се появи в най-скоро време.

Очаквайте го! :)

5 коментара:

GaN каза...

И без клипчето изглежда много добре! Да се надяваме, че ще се запази като традиция и ще го "осъвременяват" с времето чрез музика и т.н.

kenkal каза...

Всъщност озвучаване имаше, но само като музика - фон на военните действия. Обаче беше редно дамата, уредник на музея, да говори на микрофон. Защото нищо не чухме от думите и, въпреки малкото разстояние. В края, когато чиготите запалиха факли и се качиха върху могилата - мавзолей на Вл. Варненчик - също трябваше да има няколко думи. Да стане абсолютно ясно на всички защо се прави.
Иначе беше хубаво. Ама и клипчето си заслужава. Само дето не ми се получава нещо да го кача. нито директно тук, нито чрез Ютуб-а.
Ама не се отказвам де.

Snejka каза...

Като се знам каква съм дивачка, сигурно щях да присвоя нечии доспехи и да се хвърля на бой с някого...ей така, заради тръпката:P

kenkal каза...

Има ги момичетата като теб. Ако разгледаш по-отблизо, ще видиш някои.

Chigot каза...

Ехее, радваме се че има интерес към нас. Тепърва имаме по много неша да работим. Благодарности на дошлите на възстановката.
А Снежке, ние винаги сме готови да приобщим още някой...Събираме се всеки петък от 20:00 в клуба на ВМРО (а той се намира над "Планет клуб", от "Валентина" надолу).

п.с. нашият блог пък е chigot.blogspot.com