29 юли 2008

Да се здрависаш с такъв човек

Преди по-малко от час завърши представлението на Цирк "Балкански". В края, когато публиката доволна и усмихната напуска шапитото, аз видях насреща си г-н Александър Балкански - баща. Току що беше приключил коронният номер, в който синовете му Александър и Николай рискуват здраве и живот на всяко представление - "Колелото на смъртта". Сигурна съм, че той всеки път е някъде сред публиката и следи всяко тяхно движение. Разбирам и бащините му тревоги (у дома имам две щури момчета) и професионалната му взискателност.
Никога досега не съм се престрашавала да поздравя някого, познат ми от екрана или вестниците, лично. Дори когато съм била рамо до рамо с човека. Сега обаче нямах никакви притеснения и скруполи.
Поздравих този човек за невероятното представление, за чудесните синове, за страхотната работа, с която ни радва. Пожелах му здраве - на него, на семейството и на целия му екип; още - успехи в трудното му поприще и дълги дни достоен живот. Представих се не като Нела Калова, а като една обикновена учителка по български език, която има да разказва емоциите си от видяното и съпреживяното тази вечер на много хора. Той пък поговори с мен кратко и съвсем човешки за дереджето на нашата култура, която се нуждае от учители, от творци и от публика. После бързичко отиде някъде, където е трябвало.


За мен беше чест да се запозная лично с такъв човек. Чувствам се невероятно заредена с енергия от видяното и от тази кратка среща с човека Балкански. Споделям го с всички. Поне нещо положително в толкова негативното ни ежедневие!


2 коментара:

Анонимен каза...

Цирка Балкански е близко до нас и от време на време водя внуците. Много им е интересно.

kenkal каза...

:) Сигурна съм, Канев, че е така!

Аз ходих за последен път преди няколко години на един от малките. Беше поредният лош опит да покажа на децата това изкуство. Трета година вече "Балкански" идва във Варна, но все нещо се случваше. Сега обаче успяхме да отидем и си струваше. От други знам, че предните години програмата им е била различна.
И имаше доста чужденци - всички излизаха с грейнали очи. И българи и чужденци. Значи не е прекалено субективно мнението ми.
Писнало ми е от лоши новини по медиите. Трябваше ми нещо положително!