03 август 2008

Взе, че цъфна

Едно цвете, което много добре се приспособи към особеностите на моето отглеждане. Ако не го покажа, няма да мога да обясня кое точно е то. Понеже не помня имена на цветя. Пък и то не е от цъфтящите (поне така си мислех). Една зелена красота, издържаща на унищожителна жажда, пек и студ.
И това чудо взе, че цъфна при мен!
Е, да го покажа е ред.




4 коментара:

Melisa каза...

Ако не греша, цветето се казва Семпервивум (Sempervivum). У нас е известно още като Дебелец. Наистина е много издръжливо и непретенциозно. Единствения риск е изгниване, в резултат на преполиване. Наричат го също и "ушно зеле", тъй като сокът на листата му лекува възпалени уши.

Анонимен каза...

Благодаря за точните сведения. Казваха ми, че е "дебела мара". После казаха, че друго растение е "дебела мара". Иначе за лечебните свойства - знам. Само не знаех, че цъфти.

Анонимен каза...

а аз го знам като "балканска роза" или още "каменоломка". Имаме си вкъщи 3 саксии все от планината хващани, и те много се разцъфтяха това лято. Виреят най-добре на малко почва и ако ги преполивам се израждат- издължават им се листата и се разреждат.

Анонимен каза...

Аз веднъж без малко да удавя своя екземпляр. Пролича си, че е преполято, защото пожълтя и почна да гние. После си го преместих на ново място и понеже го поливам от дъжд на вятър - то си живее прекрасно.