26 октомври 2008

Ай`е бе, ти ли ш` ми ка`еш?

Много често чувам тази или подобни реплики. В различни случаи - дама на възраст прави забележка "Защо замърсявате сега?" на млада жена, чоплеща семки и плюеща обелките им на земята...; съсед приканва съседите си да не плюят и пушат в асансьора и да не хвърлят храна на котките от терасите си...; някой казва на някого, че не се говори (в смисъл произнася) или пише така някоя дума...

В мрежата непрекъснато се появяват снимки на смешни и глупави надписи с безумни грешки, обаче и в реалния живот, и в телевизията, и в радиото, и във вестниците продължават да си говорят и пишат, както си щат!!! Щото как пък някой ще им казва как да говорят и пишат?! Били са ученици и студенти, свършило им е времето, когато са се правели, че се вслушват в правилата... Ами вече никой нищо не може да им каже! Живеем в демократична държава и всеки има право да си говори, пише и прави каквото му скимне! Правилата са за другите!

Вече мо`а си говорА к`вот` си искам. Ша си правА к`вот` си искам! Ша си спА с коЙт` си искам! Даскалите и зубрачите `а си пеАт "Т`ва тъй, па т`ва инЪк!" Аз ш` си пиша и ш` си говорА тъй, щот` ми й кеф:
"категоричен е иманярЯт", "колко пари ще прЕведете на тяхна сметка?", "ще говоримЕ за политика", " правАт се опити за ...", "правимЕ коалиций", "пазарЯт е отворен"...

Списъкът с примери е отворен за допълване.
И к`во от туй? Нали керванът ще си върви, докато кучетата (сиреч хората, които искат да се използва читав български език) си лаят?

К`ви са те, ч` да ми ка`ат на мене`бе!!!

9 коментара:

Анонимен каза...

Bravo! Otdavna ne biah chela neshto tolkova svejo!Kraino vreme beshe niakoi da obarne vnimanie na tova bezumie. Nadiavam se vse neshto da e ostanalo za dezata ni ot tozi taka krasiv i bogat ezik. Sahraniavaite go!!!

Анонимен каза...

За съжаление тоталното опростяване вече не можем да спрем. Тези, които държат на чистотата на българския език и на добрите нрави са странни птици, не изключвам и себе си. А до кога? И до къде? Ще видим.

Анонимен каза...

Здравейте! Не виждам "красив и богат език" в писането на латиница, което още повече замърсява и опорочава езика ни. Как да го съхраним с "4" вместо "ч" и "6" вместо "ш", като няма "я", "ъ" и т.н. да не ги изброявам. Правим подписки в защита на езика и кирилицата, а самите ние я потъпкваме най безобразно. "Странните птици" трябва да продължим да държим на езика си. Стоянов

GaN каза...

Ах, Нела, чета и се радвам вътрешно, че има кой да възроптае срещу този "феномен". Докато има хора като теб, езика няма да се "предаде", дори само заради позицията ти. Иначе и да се ядосваме и да не, то...

Анонимен каза...

"колко пари ще прЕведете на тяхна сметка?"

Тук няма грешка, парите се прЕвеждат по сметка (от прЕвод)....

Доказателствата, напр., се прИвеждат...

kenkal каза...

Да, приемам поправката за прЕвеждам и прИвеждам. Писах-брисах и оставих накрая не грешния ами правилния вариант в примера. Обаче този път няма да го поправя в текста - нека ми бъде обица на ухото или халка на носа - кой, както го възприема.
Ган, "езикЪТ (той) няма да се предаде" - дано си прав! :)
Стоянов, продължаваме да държим на езика си въпреки обстоятелствата и модата. Ама дали ще остискаме?

GaN каза...

С махмурлук съм :) От там и грешката. Мерси за забележката - важна е!

Иначе, нали езикът си е самостоятелна система. Както го определят езиковедите - "жив организъм". И насила да го мачкаме, пак трудно ще го сломим. Държи се да го ... :)

Анонимен каза...

бе шо се не гръмнеш и да са ебеш у гъзо шо си прост и смотан па ний са кефим яко га си шпрехъме тъй
такис кът теб да ги туцат кълинкити

kenkal каза...

Понеже съм проста и смотана няма да ти залича умното писание. Ама си напиши барем името, че да знаем кой е умния писател!