27 ноември 2008

Трик с уиски

Гледах и се чудих защо става така. Някой да обясни?



Ама е готино, а?

5 коментара:

Анонимен каза...

moje bi whiskey-to e po leko ot wodata i po zakonite na fizikata ostava otgore...

Анонимен каза...

Елементарна физика!
Уискито, като течност с голямо съдържание на спирт, който е с по-малка плътност от водата, изплува отгоре.
При изплуването си не се размесва с водата, благодарение на тънкият процеп, през които преминава и обтича вътрешната страна на горната чаша.
Надявам се обяснението да е било разбираемо. :)

kenkal каза...

Ами разбираемо е. Пък за плътността даже и не се сетих да мисля. Мъжете сега ми се смеят.
Благодаря де! :)))

Анонимен каза...

goole-ни дифузия. отдавна го учих това в гимназията и не мога да го обясна много точно. плътността помага, но това може да се направи и с течности с еднаква плътност. в момента в който двете течности се докоснат, може да ги разглеждаме като разтвор. и като всеки разтвор, той се стреми към изравняване на концентрацията Тоест уискито се качва към водата а тя слиза към уискито. тук плутноста има голям ефект но това може да се постигне и с солен разтвор и вода...съвсем съм ги забравил тия неща. гугълни осмотично налягане и дифузия и ще си разбереш какво става с уискито и водата :)

kenkal каза...

На мен ми е достатъчно това простичко обяснение, щото осмотично налягане не ми говори нищо. Още щом престанаха да ме изпитват в училище по въпросите на химията, физиката и математиката, забравих такива важни неща като осмотично налягане, закон на Ом, как се решават квадратни уравнения и какво ли още не. И... не ме е срам, да си призная, че не знам. Обаче питам! ;) И простичко обяснените неща ги разбирам :)))