02 април 2014

ТЕЦ - Варна трябва да работи!

Днес имаше протест на работниците от ТЕЦ - Варна. И другата седмица пак ще има. Ще протестират упорито. Срещу кого и срещу какво? Ще кажа.  И ще кажа това, което ми е ясно.
Хората протестират срещу това, че договорите за изкупуване на произведената електроенергия в страната са подписани от предишни наши "държавници" така, че да бъдат в ущърб на националната енергетика и на българския гражданин. Енергията, произведена в ТЕЦ - Варна, не е зелена, но пък е в пъти по-евтина от тази на ветрогенераторите например. Собствениците на предприятието имат готовност и заделени финанси за ремонт (т.нар. сероочистка), който ще подобри филтрите за изпускане на газове в атмосферата, а това ще направи енергията "зелена" (или почти). Обаче! Държавата не дава гаранции, че ще изкупува тока, произведен в ТЕЦ - Варна. А отказва да даде такива гаранции, защото преди години са подписани договори, с които Държавата се задължава да изкупува тока, произвеждан от американците в ТЕЦ - Гълъбово и то на няколко пъти по-високи цени. Така варненските енергоработници са принудени да не произвеждат ток, а да стоят в готовност за включване (т.нар. "студен резерв"). Ама такъв за м. април няма! И какво правим? 
От високите етажи на властта вдигат рамене и обясняват, че ТЕЦ - Варна не е нужна на страната, понеже са договорили производство на ток с американците; ТЕЦ - Варна ще затваря. Ако пък не затвори, ще направи ремонт (ще си плати за това сама) - ще постави инсталации за сероочистване, ще е готова да работи, ама ще стои и ще гледа как американската ТЕЦ работи, защото има подписан договор за изкупуване на нейния ток.
Защо протестират хората? 
Протестират, защото ще останат без работа не само 320 работници, а още поне 700 души, които са ангажирани трудово във фирми, сателитни на ТЕЦ-а. Такива са фирмите, отговарящи за почистването, храненето, транспорта на работниците; фирми за ремонт и поддръжка на някои системи в предприятието; детската градина и училището; търговци на дребно. По груби сметки това са около 1000 души. Всъщност са 1000 семейства, които разчитат на доходите си от нормална работа, за да живеят.
Протестират, защото двойният стандарт ги обрича на безработица. А двойният стандарт е налице - токът, произвеждан във Варна, не подлежи на изкупуване, нищо, че е по-евтин. 
Протестират, защото според Закона  всеки, произвел електричество, е длъжен да продава на Държавата; той няма право да продава тока си на свободния пазар; хората пък нямат право да си купят ток от този или от другия производител, независимо кое им е по джоба и финансовите интереси.

Според моите прости разбирания, ако Варна и регионът купуват ток от местния производител (ТЕЦ - Варна), предприятието не само ще си направи ремонта, но и ще работи минимум на половин мощност, а потребителите ще плащат по-малко, защото енергията е по-евтина. Да, ама по закон не може. 

До края на месец април щели да се произнесат държавните мъже за съдбата на предприятието... Струва ми се, че просто ще се крият и ще мънкат за старите грешки на някого, по които днес хората ще плащат и то скъпо. А тези, които са подписали неизгодни договори, ще си веят крачолите някъде и ще пият коктейли... Като дойде времето, дебелият край ще сочи към...
Ей затова протестират работниците. И аз с тях! Защото мен ме касае!


Няма коментари: