27 октомври 2007

Един съвет за питащите?

Как да си направят костюми като на спартански войни младите и неопитни ЛАРП-аджии?
Ясно за туниките, ама под тях какво?




Тази е картинката - благодаря, Longanlon!





6 коментара:

Анонимен каза...

Общо взето във филма 300 спартанците са облечени исторически достоверно. За да се радва женската аудитория на изпъкнали гръдни мускули и плочести кореми обаче, правачите на филма са махнали бронята, поради което войните се разкарват полуголи :)

Както всички гръцки хоплити от онова време, спартанците са имали брони, направени от бронз - дебели около 6мм. Това включва характерните им шлемове, нагръдни брони (с оформени мускули), протектори от глезена до коляното и от китката до лактите. Също голям (до 1м в диаметър) кръгъл бронзов щит, с буквата /\ точно като във филма (останалите гърци са си ги рисували кой както иска с разни страшни рисунки). Спартанците са имали ярки червени наметала като част от униформата, но НИКОГА не ги носели по време на битка.

Оръжието се е състояло от копие, дълго около 3 м. (значително повече, отколкот във филма), както и къса сабя, която се ползвала след като копието се счупи в битката. И оръжието е било бронзово.

Още за хоплитите, както и хубава рисунка на такъв има тука:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hoplite

Анонимен каза...

Още нещо - всъщност всички спартанци са носили шлемове с гребен отгоре (като на цар Леонидас от филма). Ролята му е била да прави войниците по-високи и залашителни.

Общо взето, гръцката бойна фаланга е била доста страховита гледка - стена от бронз и стърчащи копия, зад която стоят едри, брадати мъжаги, целите в брони...

kenkal каза...

Картинката е чудесна и обясненията ти също, Longanlon!
Обаче трудното идва когато играчите (в частност моят син и компания) искат съвети и малко помощ за изработване на костюмите. Решили са на следващата игра да се явят като спартански войни - с туники???!!! Ама това брони, шлемове, наколенници - нямаме идея от какъв материал ще се правят. Понеже хем трябва да са бутафорни, хем да не изглеждат смешно. Единствено за копията имат идея и вече са изработени.
Щураци - че и аз покрай тях! Ха-ха

Анонимен каза...

Броните и накоменниците могат да бъдат направени от картон и боядисани със златна боя или бронз. Самото оформяне на броните няма да е лесно, но не е пък речено, че трябва да са баш същите - две дебели презрамки за раменете и нарисувани с по-тъмна боя мускули ще свършат работа. Важно е да се знае, че броните за краката не са като тръба, а са само отпред и отзад се завързват с връзки. Обувките са били сандали.

Шлемът... и той от картон, предполагам, ама ще се озориш с него. Гребена не знам от какво да го направиш, ама гледай да е голям и да се спуска чак до гърба:
http://www.hellenic-art.com/armour/ah6058bp.jpg
Формата на очите и носа е много характерна и недей да я сменяш, ако искаш да изглежда достоверно.

Щитът е кръгъл, но няма да може да го направиш изпъкнал като купа, какъвто е бил наистина. Имай пред вид, че всички щитове са с 2 дръжки отвътре, не с една - така са много по-удобни за носене:
http://www.vastacademy.com.au/images/Riot_Gear/riot_shield_handle_1.jpg

Успех!

kenkal каза...

Благодаря! :) Щитовете вече са ги изработили сами. С две дръжки са - разбраха, че са по-удобни от опит. Измислиха за шлемовете да ги правим от бутилки от минерална вода - на мен се пада честта да доизмисля как да ги направя достоверни и удобни. Аз бях предложила да ги правим от кратуни -ха-ха (добре е кратуната си да предпазиш с истинска кратуна ;D ), обаче не намерихме нито една достатъчно голяма. А за бронята - добра идея - ще рисуваме мускули :)

Имаме много време докато дойде новият сезон. Надяваме се да получат хубави доспехи. Като станат и се облече армията - ще се похваля.

Анонимен каза...

не забравяй да пуснеш снимки, като стане готово :)