03 май 2008

За размисъл и разговор

С риск да станат последните ми постове твърде мрачни, отново споделям нещо, което ме накара да се размисля върху нещата от живота. Скоро бях писала за последните книги, които съм купила. Една от тях е "Шепот от вековете" на Георги Попов - съдържа легенди, свързани с Белоградчик и околностите. Та в една от тези легенди "Змейов кладенец" се разказва за правдата и кривдата и за двама братя, всеки от които защитава своето си разбиране за живота. Цитирам няколко израза от тази легенда. Дори извадени от контекста те могат да се възприемат като мъдрости. Така поне си мисля.
Ето ги и тях:
И между дяволите понякога застава правината.
Ако ти си правдата, що търсиш из тия пущинаци самотен, та не вървиш между хората?
Брат на брата по-дълбоко вади очите.
Приятел се в нужда познава, а златото - в огън.
Другарството на път не се забравя.
Ако служиш на кривината, не ставай поне глупав.

За себе си аз имам тълкуване на тези мъдрости. Надявам се и на вас да харесат и да се размислите върху житейските истини, разкрити чрез тях (нищо че понякога са страшни). Пък, ако искате, може и да се пораздумаме за тях и за други такива. :)
А който иска да прочете и други мъдрости, откривани на различни места - моля!

5 коментара:

Snejka каза...

"Ако ти си правдата, що търсиш из тия пущинаци самотен, та не вървиш между хората?"
Това ми напомня на една част от Библията, в която праведник попитал Христос, щом е Бог и е най-чист и праведен от всички тях, защо отива в дома на митаря, като такива хора са едни от най-грешните, а той отговаря "За грешните съм дошъл, тях да спася, не праведниците"...не знам колко общо има, ама това беше първата ми асоциация:)

kenkal каза...

Ех, Снежи, целта ми е не да казвам как трябва да се тълкуват тези думи. Ти имаш свой опит и правиш свои асоциации. Кой може да каже дали някой мисли правилно? Не аз - нали? Просто споделям с вас! А ти си първата, която реагира. Страхотно!

Snejka каза...

Ами това ми е напълно ясно. Ти май винаги, оставяш читателите си сами да направят асоциациите. Което е супер. Сигурно го правиш нарочно.
Това, което ти написах по-горе е моята асоциация за нещата;-)

Snejka каза...

А за първата реакция, няма как да не е таа. Винаги когато съм свободна и ти преглеждам постовете. Пък сега както съм във ваканция...
Харесва ми начина ти на разсъждение. Пък и да не забравяме за общата ни страст по Хари Потър и Властелинът...предполагам, че малко или много тези книги оформят мисленето ни в една посока относно отделни тематики и проблеми...

kenkal каза...

изчервяване